Rosół z pielmieni

Pielmieni to rodzaj pierogów z nadzieniem z surowego mięsa. Danie to powszechne i obecne na rosyjskich stołach pochodzi z Syberii, gdzie ze względu na wieczne mrozy i konieczność spożywania energetycznych posiłków, były jedną z podstawowych potraw. Syberyjskie kobiety przyrządzały je dla swoich mężczyzn, którzy wybierali się na polowanie.

Postanowiłam więc swojej rodzinie przygotować rosół z takimi pierożkami, bo zima u nas jest uciążliwa (może nieporównywalna z syberyjską) i trzeba się rozgrzewać gorącym rosołem z aromatycznymi i sytymi pielmieni.

Rosół z pielmieni

Rosół z pielmieni

Składniki na ciasto:

1/2 kg mąki

1/2 szklanki ciepłej wody

1 jajko,

Płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:

500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe) dobrej jakości

1 duża lub 2 małe cebule

2  ząbki czosnku

sól

pieprz

Składniki na wywar:

2 litry wody

2 marchewki,

 Kawałek selera,

1 pietruszka,

1 cebula,

Sól,

Wykonanie

Rosół przygotowujemy według przepisu, z tym, że  do wywaru dodajemy mięso wołowe (może być łata wołowa) i kurę w równych proporcjach.

Przygotowujemy farsz. Mięso myjemy i wkładamy do malaksera w kawałkach; miksujemy, następnie dodajemy cebule,  czosnek, sól, pieprz i jeszcze chwilkę miksujemy aby składniki się połączyły.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, szczyptę soli  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być za twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić.

Ciasto rozwałkowujemy (średnio cienko) i szklanką  wykrawamy kółka – muszą być mniejsze jak na pierogi. Każde kółko nadziewamy farszem ( wielkości orzecha laskowego) i lepimy lekko wydłużone pierogi, których końce odpowiednio zlepiamy. Do większego garnka wlewamy wodę, dodajemy warzywa, sól i gotujemy wywar warzywny około 1/2  godz. Po tym czasie wyjmujemy warzywa,  wrzucamy pierożki  i gotujemy około  7  minut od momentu jak wypłyną na wierzch. Ugotowane odcedzamy.

Podajemy z gorącym rosołem. Smacznego.

Rosół z pielmieni

Rosół z pielmieni

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. 10 lutego
    Odpowiedz

    Pielmieni poznałam od znajomych pochodzących z Bieszczad. Do domowego rosołu idealne:)

  2. kuchnia_breni
    10 lutego
    Odpowiedz

    Polecam, trzeba je po prostu dłużej gotować, niż zwykłe pierogi, a mięso nie będzie surowe 🙂

  3. Agata
    23 kwietnia
    Odpowiedz

    Jak długo gotować?

  4. Brenia
    26 kwietnia
    Odpowiedz

    7 minut, od momentu jak wypłyną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.