Tagliatelle z dynią, imbirem i papryczką chilli

Jeśli lubicie połączenie dyni z imbirem to ten makaron będzie wam smakować.

Jak pojawia się dynia na straganach to oznaka zbliżającej się jesieni. Lubię dynię za jej smak, różnorodność i możliwość robienia z niej wielu pysznych dań. Lubimy zupy – kremy z dyni i jest ich sporo na blogu. Lubię też dodawać dynię do ciasta, zapiekaną z ziołami, do sałatek, naleśników….. niezliczone możliwości.

Ten makaron to ciekawe połączenie dyni, imbiru i pikantnej chilli. Sos jest pyszny, trochę jak z zupy kremu 😉 z makaronem smakuje wybornie.

Sezon dyniowy uważam za otwarty. Będzie sporo dań z dodatkiem dyni.

DSC_0763

Składniki na 4 porcje:

opakowanie makaronu tagliatelle,

1 papryczka chilli,

Kawałeczek imbiru,

Około 500 g dyni,

4 ząbki czosnku,

3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,

Natka pietruszki,

Oliwa,

sól i pieprz do smaku,

parę łyżek tartego parmezanu

Przygotowanie:

Dynię obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki,  papryczkę chilli, starty imbir, dynię i dusimy 10 minut. Mieszamy często. Następnie podlewamy dynię 4-5 łyżkami wody i nadal dusimy wszystko. Jak dynia będzie miękka, rozdrabniamy ją widelcem na miazgę i dodajemy śmietanę – zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

W między czasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy.  Gotowy makaron dajemy na patelnię z warzywami i mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.

Następnie gorący jeszcze makaron wykładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki oraz dużą ilością startego parmezanu.

 DSC_0747 DSC_0744-001

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *