Pikantna przekąska naleśnikowa z salami i warzywami

Znane i lubiane przez większość naleśniki, dzisiaj u mnie w nowej i pikantnej odsłonie. Naleśniki są z mąki pszenno-kukurydzianej z dodatkiem wody gazowanej co zapewnia puszystość naleśnikom.

Są ciekawą odmianą dań z naleśnikami, trochę inspirowaną daniami meksykańskimi, pikantne z dodatkiem chilli. Zapieka się gotowe naleśniki z farszem, który może być dowolny, ze składnikami, które lubimy. Ja zrobiłam z salami, pomidorem, cebulą i papryczką chilli z serem.

Wszystko fajnie się komponuje i jest rewelacyjną przekąską do piwa, wina. Będzie też dobrym daniem na kolację. Nie podałam dokładnie ile dałam papryczki chilli bo to zależy od tego jak lubimy i tolerujemy pikantna papryczkę. Ja lubię więc u mnie jest jej sporo. Dodam tylko, że pikantne potrawy są zdrowe i przyśpieszają trawienie.

DSC_0783

Składniki na ciasto dla 4 osób:

100 g mąki kukurydzianej,

300 g  mąki pszennej,

szczypta soli,

1 szklanka  gazowanej  wody,

1/2 szklanki mleka,

2 żółtka

1  jajko

farsz:

pomidory,

papryczka chilli,

Parę plasterków salami,

Cebula szalotka,

150 g sera mozarella

Wykonanie

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę,  sól, gazowaną  wodę, mleko, żółtka i jajko. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje średnio gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodajmy jeszcze mąki lub wody.

Na patelni smażymy  cienkie naleśniki.

Cebulę, papryczkę chilli, pomidory kroimy w cienkie paski. Ser mozarella ścieramy na tarku na grubych oczkach. Salami też ma być pokrojone w cienkie talarki.

Na patelnię wykładamy naleśnik, na który nakładamy  stary ser i dodatki ( salami, cebulkę, pomidor, papryczkę chilli ) i nakładamy na to drugi naleśnik. Podgrzewamy na patelni, przyciskając od góry aby wszystko dobrze się podgrzało i ser roztopił.  Po chwili odwracamy naleśnik i podgrzewamy jeszcze z drugiej strony. Zdejmujemy z patelni, kroimy w trójkąty. Podajemy z sałatką i ewentualnie ketchupem.

DSC_0806 DSC_0794

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.