Ziołowe naleśniki z sadzonym jajkiem i serem mozarella

Dzisiaj mam coś dla miłośników naleśników – w wersji wytrawnej.

Naleśniki ziołowe czyli z dodatkiem startej cukinii, natki pietruszki i koperku. Wyśmienite, aromatyczne i pulchne naleśniki podane z sadzonymi jajkami zapieczonymi z serem mozarella i z dodatkami, które lubimy  – pomidor, cebulka, sałata, papryka….. Można również dodać  podsmażone plasterki boczku.

 Pyszne i bardzo syte danie na śniadanie lub ciepła kolację.

dsc_0345

Składniki na ciasto:

1 ½   szklanki mąki pszennej,

sól,

1 szklanka  gazowanej  wody,

1/3  szklanki mleka,

2 jajka,

½  małej cukinii,

Łyżka posiekanej natki pietruszki,

Łyżka posiekanego koperku,

Farsz:

2 jajka na 1 naleśnik,

Pomidory,

1 cebula szalotka

Trochę oleju,

15 dag sera mozarella

Wykonanie:

Cukinię myjemy i ścieramy na tarku – na grubych oczkach.

Przygotowujemy naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę,  sól, dodajemy  gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy  mikserem lub trzepaczką około 5 min. Do ciasta dodajemy startą cukinię, natkę pietruszki, koperek i mieszamy dokładnie- jeśli jest zbyt gęste dodajemy wody gazowanej a jeśli zbyt rzadkie, to trochę mąki.

Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy olejem  i za pomocą  chochli wlewamy porcję ciasta – u mnie była duża patelnia; smażymy z dwóch  stron – po około 2 minuty.

Przygotowujemy farsz do naleśników.  Jajka wylewamy na roztopione masło, posypujemy starym serem mozarella i smażymy pod przykryciem około 3 – 4 minut.

Na ciepłe jeszcze naleśniki  nakładamy sadzone jajka z serem, dodajemy cebulkę, pomidor – co tam lubimy – zwijamy.

dsc_0361 dsc_0351

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.