Szarlotka

Przepis na szarlotkę  mam od mojej mamy. Trochę  go zmodyfikowałam ale w zasadzie jeden składnik, który moja mam poleciła  – trochę smalcu – zawsze dodaję. Ciasto jest wtedy kruche i wyjątkowo dobre. Muszę dodać, że moja znajoma, jeśli wybiera się do mnie to zawsze prosi o szarlotkę  do kawy. Mówi, że lepszej nie jadła jeszcze u nikogo. Może się chwalę ale spróbujcie to może też pochwalicie  szarlotkę według mojego przepisu

Składniki na dużą blachę 20x40cm:

 60 dag  mąki pszennej,

3 żółtka i jedno całe jajko,

pół szklanki cukru

1 margaryna,

2 łyżki smalcu,

łyżeczka proszku do pieczenia,

pół szklanki mleka,

2 kg jabłek

Cynamon

Jabłka przygotowuję wcześniej tzn. obieram , kroję na małe kawałki i podsmażam w garnku z 2 łyżkami wody,  cukrem waniliowym i z łyżką zwykłego cukru. Oczywiście jeśli jabłka są same w sobie bardzo słodkie to wtedy daję tylko sam cukier waniliowy. Podsmażone jabłka schładzam.

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy  na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy podsmażone i wystudzone jabłka, posypujemy cynamonem. Drugą część ciasta wkładamy na pół godz. do lodówki i następnie robimy kruszonkę ( ścieramy ciasto na tarce – na dużych otworach). Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.

Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem. Rewelacja..

 

 

komentarzy 13

  1. bardzo taka… domowa.
    pamiętam, kiedy Babcia taką piekła.
    uwielbiałam zapach jej i smak.

  2. @Piniata
    Marzec 18
    Odpowiedz

    taką samą szarlotkę robiła zawsze moja babcia 😀

  3. Eatwithgusto!
    Marzec 18
    Odpowiedz

    Ładnie wygląda i zapewne świetnie smakuje. Jabłkowe pyszności. 🙂

  4. Basia
    Maj 7
    Odpowiedz

    Najlepszy przepis jaki znalazłam.
    Wychodzi pyszna!

  5. mikk
    Listopad 23
    Odpowiedz

    O co chodzi z tym mlekiem?

    • Brenia
      Listopad 23
      Odpowiedz

      Witaj:) Mleko jest jednym ze składników do ciasta. …Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto…. Te pozostałe składniki to między innymi mleko. Mam nadzieję, że wyjaśniłam problem mleka. Pozdrawiam 🙂

  6. drobinka
    Marzec 20
    Odpowiedz

    Właśnie siedzi w piekarniku 🙂 nie miałam smalcu ale myślę,że smak też będzie przyzwoity 🙂 widziałam Cię dzisiaj w tv i zajrzałam do ciebie na bloga 🙂 na pewno jeszcze coś zrobię z twoich przepisów 🙂 pozdrawiam z Holandii 🙂

    • Brenia
      Marzec 20
      Odpowiedz

      Cieszę się. że zrobiłaś szarlotkę z mojego przepisu. Bez smalcu też, z pewnością będzie dobra 🙂 zapraszam po inne przepisy 🙂 Pozdrawiam z Polski 🙂

  7. Październik 16
    Odpowiedz

    Proszę o podpowiedź: duża blacha czyli jaka? Taka jak do piekarnika?

  8. Brenia
    Październik 17
    Odpowiedz

    blacha o wymiarach 37/23

  9. Beata
    Lipiec 27
    Odpowiedz

    Witam właśnie zrobiłam i zaraz wkładam do piekarnika.prosze mi powiedzieć dałam 2,5szkl mąki i wyszło trochę rzadkie więc dosypałam.ile pani daje mąki w przeliczeniu na szklanki 250ml

  10. Brenia
    Lipiec 31
    Odpowiedz

    Ja ważę ciasto więc trudno mi powiedzieć ile to jest szklanek. Wydaje mi się jednak, że jest więcej jak 2 i 1/2 szklanki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *