Sałatka z rukoli z chipsami z boczku i pomidorami

Dzisiaj ulubiona sałatka mojej córki czyli rukola, feta, pomidory (świeże, i suszone) i chipsy z boczku. Odkąd świeża rukola i szpinak są w sprzedaży w gospodarstwie  Majlertów, mam stały zapas tej zieleniny z lodówce. Jeśli tylko mamy ochotę na sałatkę, robimy najczęściej w takim właśnie zestawie. Aromat rukoli bardzo smacznie komponuje się z pomidorami, chipsami z boczku i fetą.

Składniki:

Opakowanie świeżej rukoli,

2 pomidory świeże,

Pomidory suszone – tyle ile lubimy,

Mała kostka fety,

Cienkie plasterki boczku – około 6-8 sztuk

Oliwa, sól, pieprz,

1 ząbek czosnku,

Sok z ½ cytryny lub ocet balsamico

Wykonanie

Przygotowujemy chipsy. Boczek kroimy na mniejsze kawałki, patelnię rozgrzewamy i dajemy kawałki boczku; zmniejszamy ogień i smażymy ( bez tłuszczu) z każdej strony aż zrobią się chipsy. Przekładamy gotowe na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.

Rukolę myjemy, suszymy i przekładamy do miski. Pomidory świeże myjemy i kroimy ćwiartki, pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki, ser feta kroimy w kostkę i wszystko dodajemy do rukoli. Na koniec dodajemy chipsy boczkowe. W miseczce robimy sos: oliwę, czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny ( lub balsamico- jeśli ktoś lubi), dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę. Pyszna i szybka sałatka

komentarze 4

  1. ugotujmyto.pl
    Czerwiec 24
    Odpowiedz

    Kocham takie połączenia:)!

  2. Kasia
    Marzec 10
    Odpowiedz

    Sałatka pyszna, proste składniki, szybka w przygotowaniu, z mężem się zajadaliśmy. A jeszcze lepsza jest jak postoi ze 2 godzinki, bo wtedy przesiąknie sosem

  3. Anna
    Czerwiec 16
    Odpowiedz

    Sałatka wygląda zachęcająco 🙂 możesz doprecyzować czy do zrobienia chipsów użyłaś surowego boczku? Poprosiłam męża żeby kupił cieniutkie plasterki to przywiózł takie o 1-cm grubości :p chyba trzeba je będzie jakoś przekroić na cieńsze.. jakiej grubości mniej więcej były te plasterki u Ciebie?

  4. Brenia
    Czerwiec 18
    Odpowiedz

    Moje plasterki były cieniutkie. Boczek był sparzony a plasterki krojone na maszynce do krojenia chleba. 1 cm to za grube . Moje były nawet trochę przeźroczyste.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *