Tarta z truskawkami

Uwielbiam ten okres letnich miesięcy, gdy natura daje z siebie tak wiele dobrego. Truskawki kupujemy w naszym ulubionym gospodarstwie na kilogramy, by połowę zjeść 'na sucho’, a z drugiej wytwarzać różne dobroci: ciasta, ciasteczka, koktajle itp. Nie wiem jak dla was, ale jak dla mnie sezon ten mógłby trwać w nieskończoność.

Sukces dzisiejszej tarty to tak na prawdę pyszne kruche ciasto i dobre truskawki. Zrobienie jej nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani czasu, dlatego polecam ją każdemu, kto potrzebuje przyrządzić pyszny deser.

Składniki: (na dużą formę)

3 żółtka

2 szklanki mąki

2 łyżki cukru

1/2 kostki masła

1 łyżka mleka

Krem:

500ml  śmietanki kremówki(36%)

4 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy (mały)

2 opakowania śmietan-fix

Wykonanie:

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Dodajemy łyżkę mleka i zagniatamy ciasto ręcznie.  Wyrobione ciasto chowamy do lodówki na 1/2 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę. Aby ciasto się nie podniosło w formie należy je nakłuć widelcem (lub użyć specjalnych groszków do pieczenia tarty). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 min.

Truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy na pół sztywno, po tym czasie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix i ubijamy śmietanę aż zrobi się sztywna. Gotowy krem nakładamy na ostudzone ciasto, dekorujemy truskawkami i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Desery z Kremówką

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Urszula
    24 czerwca
    Odpowiedz

    Oj zjadłoby się, taka piękna ta Twoja tarta , pozdrawiam i zapraszam czasem do siebie:)

    • Brenia
      26 czerwca
      Odpowiedz

      Dziękuję Urszulo, na pewno zajrzę 🙂

    • Guest
      26 czerwca
      Odpowiedz

      Dziękuję Urszulo 🙂 na pewno zajrze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.