Sałatka z pieczonymi buraczkami, pomarańczami i serem kozim

Jak mamy szare, zimowe dni i nie ma już za dużo wartościowych składników na sałatki, to wtedy przychodzą nam z pomocą nasze buraki. To warzywo dobre o różnych porach roku. Z buraczków można zrobić pyszny tradycyjny, zabielany barszcz z ziemniakami lub ukraiński, surówki do obiadu no i sałatki. Burak to ostatnio odkrycie kulinarne bo gości w wielu przepisach.

Ja lubię buraki w wersji kiszonej, zupy no i do sałatek wręcz  uwielbiam buraki.

Widzę, że sięgacie po przepisy na sałatki z burakiem więc dzisiaj mam propozycję na coś wyjątkowego. Bardzo kolorowa, bardzo smaczna sałatka z pieczonym, aromatycznym burakiem, plasterkami pomarańczy, obowiązkowo z serem kozim, prażonymi orzechami włoskimi i sosem. Cieszy nie tylko oczy ale i podniebienie.

 

Składniki

Roszponka,

Ser kozi do sałatek,

Garść orzechów włoskich,

2 – 3 buraczki pieczone,

2 – 3  małe pomarańcze,

2 ząbki czosnku,

parę liści tymianku,

Sól, pieprz,

Sos,

Łyżka miodu,

Oliwa,

Ocet balsamico – 2- 3 łyżki

Wykonanie

Buraki myjemy dokładnie, zawijamy w folię aluminiową z tymiankiem, czosnkiem, polane oliwą  i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około godziny. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Roszponkę  myjemy i suszymy.

Upieczone i wystudzone buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Pomarańcze obieramy ze skórki i białej powłoki – dość dobrze i kroimy w plasterki.

Orzechy włoskie prażymy na patelni.

Wszystkie składniki sosu mieszamy.

W płaskiej misce/talerzu  układamy roszponkę, na to dajemy pokruszony ser kozi, następnie plastry buraczków, na przemian z plasterkami pomarańczy. Posypujemy pokruszone orzechy włoskie. Całość doprawiamy jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz polewamy  sosem. Ja dodatkowo polałam sosem balsamico.

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *