Sałatka z pieczoną dynią, serem kozim i owocami granatu na liściach musztardowca

Wyjątkowa, bardzo kolorowa i aromatyczna sałatka z pieczoną dynią, serem kozim i owocami granatu, na liściach  musztardowca.

Musztardowiec to liściaste warzywo o lekko pikantnym, musztardowym smaku. Jest wiele odmian musztardowca, ja lubię tą wersję z postrzępionymi liściami.

Dynia jest upieczona w aromatycznych przyprawach co dodaje sałatce wyjątkowego smaku. Mamy sezon na dynie więc zachęcam do zrobienia np. do pracy, na kolację na spotkanie z przyjaciółmi. Do tego lampka czerwonego wina i będzie idealna jesienna  kolacja.

 

Składniki

Kawałek dyni – około 300g

Pęczek liści musztardowca,,

Mały kawałek sera koziego,

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku,

Owoce granatu,

curry w proszku,

Do pieczenia dyni: parę goździków, 3 ziela angielskie, 3 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz, ½ łyżeczki curry

Sos

3 łyżki oliwy,

Łyżka płaska miodu,

1 łyżeczka musztardy Dijon,

Sok  z ½ cytryny

Wykonanie

Zaczynamy od upieczenia dyni. Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dajemy ząbki czosnku, goździki, ziele angielskie, pieprz, sól, curry. Polewamy oliwą .

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 200  stopni i pieczemy dynię około 30  minut. Bez przykrycia.

Musztardowiec myjemy, suszymy i przekładamy do miski.

Następnie dodajemy wystudzoną dynię, na to  dajemy ser kozi i pestki granatu.

Przygotowujemy sos. Do miseczki dajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Sałatkę  polewamy sosem. Dodatkowo posypujemy sałatkę curry, świeżo zmielonym pieprzem.

Podajemy z grzankami czosnkowymi z serem mozarella.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *