Rozgrzewająca zupa krem z marchewki

Na jesienno- zimowe chłody najlepsze są gęste, rozgrzewające zupy. Prosta i zdrowa zupa z sezonowych warzyw: marchewki, ziemniaków, czosnku, chilli. Dodałam też  imbir przez co zupa nabrała wyjątkowego aromatu i smaku. Chilli lekko  dodało pikanterii bo sama marchew jest trochę słodkawa. Warzywa podsmażyłam na maśle, z małą ilością oliwy, przez co usmażone warzywa a w tym zupa miały fajny maślany posmak.

Do tego podałam prażone bez tłuszczu pestki dyni i była  smaczna zupa, o pięknym marchewkowym kolorze,  która idealnie rozgrzewa w takie jesienno-zimowe chłody.

Składniki na 4-6 porcji:

6-7  marchewek,

2  ziemniaki

½ papryczki chilli,

Bulion warzywny,

3 ząbki czosnku,

Kawałek świeżego imbiru- około 2 cm,

Sól, pieprz,

 2 łyżki masła,

Łyżka oliwy,

½ szklanki pestek dyni,

Wykonanie

Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie robimy z ziemniakami.

W garnku roztapiamy masło, oliwę, dodajemy marchewki, ziemniaki, pokrojony drobno czosnek, chilli pokrojone w plasterki i imbir, również pokrojony w plasterki.

Wszystko  podsmażamy chwilę, mieszając dość często aby warzywa się nie przepaliły.  Następnie dodajemy bulion warzywny i gotujemy około 20 minut, aż marchewki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną zupę  blendujemy.

Jak zupa się gotuje, na patelni, najlepiej bez tłuszczu prażymy pestki dyni.

Gotową, aromatyczną zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni. #myAmbition

Dodatkową mam dla Was rabat na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEN. Rabat obowiązuje do 31.12.2017r.



Zdrowa jesień na talerzu

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *