Topinambur czyli słonecznik bulwiasty, to roślina rosnąca u nas na łąkach i przy domowych ogródkach. Ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Bulwa topinamburu zawiera inulinę więc jest wskazana dla diabetyków bo obniża poziom glukozy we krwi. Topinambur reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm, zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów.
Bulwy topinamburu są soczyste, mają lekko słodkawy, orzechowy smak .
Poznałam tą roślinę na warsztatach z Elektroluxem, które poświecone były niemarnowaniu jedzenia czyli gotowaniu z resztek, które pozostają nam w lodówce. Z topinamburu robiliśmy zupę a z obierków chipsy do zupy. Moja wersja jest trochę inna bo ja nie przepadam za zupami o słodkim posmaku więc zrobiłam ją w wersji z dodatkiem kwaśnej śmietany, soku z cytryny i lekko posypałam ostrą mielona papryką. Dopełnieniem były chipsy z podsmażonego boczku.
Składniki dla 4 osób:
Około 500 g korzeni topinamburu,
2 szklanki mleka,
Ząbek czosnku,
Bulion warzywny ,
sól i pieprz,
ostra papryka- mielona,
sok z ½ cytryny,
parę plastrów cienko pokrojonego boczku,
200 ml gęstej kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Topinambur myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy mlekiem, solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowany topinambur blendujemy razem z mlekiem. Następnie zalewamy bulionem ( po trochę aby krem nie był za rzadki).
Następnie doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, gęstą śmietanę i zagotowujemy.
Plasterki boczku podsmażamy na wolnym ogniu aż zrobią się chipsy.
Podajemy zupę z chipsami i mieloną ostrą papryką .
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz