Quesadilla z kurczakiem i mango

Popularne meksykańskie danie, u mnie z  dodatkiem kurczaka, mango i sera. Doskonale się sprawdza jako danie na obiad lub ciepłą kolację. Dwa ciepłe placki, w środku aromatyczny kurczak mango, chilli i ciągnący się ser J Kto nie miałby ochoty na takie pyszności.

Dodatki do środka placków to oczywiście kwestia smaków i tego co lubimy. Moja wersja była wyjątkowo pyszna. Kurczaka marynowałam wcześniej w marynacie, obsmażyłam a następnie dodałam do środka, z mango, chilli, czerwoną cebulą i do tego ciągnący się ser mozarella.

Składniki:

4 pszenne tortille – u mnie pełnoziarniste,

2 piersi kurczaka zagrodowego,

Mango,

1 czerwona cebula,

100 g startego sera mozarella,

Świeża kolendra

Jogurt naturalny gęsty,

Papryczka chilli,

ząbek czosnku,

Marynata do kurczaka:

2 ząbki czosnku,

2 łyżki oliwy,

2 łyżki sosu sojowego,

2 łyżki sosu  Worcestershire

½ łyżeczki czerwonej ostrej papryki w proszku,

sok z ½ cytryny,

Wykonanie:

Wszystkie składniki do marynaty dajemy do miski, mieszamy dokładnie. Piersi kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki.  Wkładamy piersi kurczaka do miski z marynatą  i marynujemy około godziny. Następnie smażymy mięso i studzimy.

Mango kroimy w kostkę, cebulę w piórka, papryczkę chilli w małe paski.

Na pojedynczą tortillę dajemy ser mozarella, na to wykładamy pokrojonego kurczaka, mango, papryczkę chilli, cebulę i posypujemy serem mozarella. Na wierzch kładziemy drugą tortillę. Całość smażymy na patelni grillowej z obu stron, wykładamy na talerz i kroimy na 6 trójkątów. Tak samo postępujemy z drugą porcją tortilli.

Ja przygotowałam do tego sos z jogurtu naturalnego. Szczypiorek i czosnek siekamy drobno a następnie łączymy  z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *