Pieczarki z farszem z cukinii, serka koziego, ziół i czosnkiem

Ciepła i pyszna przekąska z pieczarek, cukinii, serka koziego i ziół. Kolacja lub  dodatek do obiadu.

Ja zrobiłam z dodatkiem pomidorów, świeżych liści bazylii, rukoli i sosu bazylico.

W moim ulubionym Gospodarstwie u Majlertów są już pyszne, zdrowe pomidory, zioła, cukinie… Nic tylko korzystać i przygotowywać takie dania.

Lato to wspaniały czas na takie ciepłe dania z warzywami i ziołami. Korzystajmy więc i przygotowujemy dania z naszych, sezonowych warzyw bo to da nam zapas zdrowia na zimowe dni.

DSC_0495

Składniki: (dla 2 osób)

8-10  kapeluszy pieczarek 

200 g miękkiego sera koziego,

1 mała cukinia,

Łyżka natki pietruszki,

½ łyżki świeżego tymianku,

2 ząbki czosnku,

pieprz, sól do smaku, szczypta chilli,

Oliwa,

150 g sera mozarella

2-3 pomidory,

Świeże liście bazylii i rukoli,

Sos balsamico

Wykonanie:

Przygotowujemy farsz do pieczarek. Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Dodajemy wyciśnięty czosnek, zioła, serek kozi i mieszamy. Doprawiamy solą, chilli  i pieprzem.

Kapelusze pieczarek obieramy ze skórki, układamy w naczyniu żaroodpornym i  wypełniamy farszem. Polewamy delikatnie oliwą, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, posypujemy pieczarki starym serem mozarella i pieczemy jeszcze około 10 minut aż ser się roztopi i zrumieni.

Tak upieczone pieczarki podajemy z pomidorami, bazylią, rukolą polane sosem balsamico.

DSC_0493 DSC_0479

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *