Kokosowe naleśniki z sezonowymi owocami, polane ciepłą, gorzką czekoladą

Jeśli lubicie naleśniki to ta wersja z dodatkiem wiórków kokosowych, sezonowych owoców i ciepłej gorzkiej czekolady spodoba się Wam.

Jest to bardzo letnia i mocno owocowa wersja naleśników.

Naleśniki są według tradycyjnego przepisu ale dodatkowo dodałam do ciasta ulubione wiórki kokosowe, które w naleśnikach smakują wybornie.

Nie dodaje do ciasta cukru bo dodanie dużej ilości owoców i czekolady jest wystarczająco słodkie.

Na deser, kolację, śniadanie…… jak kto lubi – polecam bo są pyszne 🙂

DSC_0621

Składniki na 4 porcje

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej,

1/3 szklanki  gazowanej  wody,

1/3 szklanki mleka,

2 jajka,

3 łyżki wiórków kokosowych,

Szczypta soli

Sezonowe owoce,

½ tabliczki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Przygotowujemy naleśniki.

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, gazowaną  wodę, mleko, sól, jajka i wiórki kokosowe. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

Następnie na patelni smażymy  cienkie naleśniki.

Czekoladę roztapiamy. Podajemy naleśniki z owocami i ciepłą czekoladą.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *