Filety dorsza atlantyckiego z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami

Ryby lubimy w każdej prawie postaci. Staram się przynajmniej jeden raz w tygodniu robić jakieś danie z rybą.

Dzisiaj dorsz atlantycki, który jest smaczny i najlepiej smakuje w wersji: obtoczony w mące i usmażony na maśle. Do tego ziemniaki i jest pyszne danie. Na przedwiośniu ziemniaki są już mało smaczne więc proponuję je zrobić podsmażonymi pieczarkami i następnie zapiec z ziołami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

4 filety dorsza atlantyckiego,

Około ½ kg ziemniaków,

30 dag pieczarek,

1 średnia cebula,

2 ząbki czosnku,

Parę listków świeżego rozmarynu,

4 łyżki masła,

Oliwa,

Olej rzepakowy do smażenia,

Sól, pieprz,

sok z cytryny

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy tak aby były lekko twarde. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.
Na patelni roztapiamy masło z łyżką oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i dusimy minutę.

Pieczarki obieramy, kroimy na ćwiartki i dodajemy na patelnię do cebuli, smażymy około 5 minut na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.

W większym, płaskim naczyniu układamy ziemniaki ( jeśli są duże to kroimy na mniejsze kawałki), solimy solidnie, sok z ½ cytryny, podsmażone pieczarki razem z tłuszczem z patelni, i na koniec posypujemy rozmarynem. Pieczemy w piekarniku około 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy rybę. Filety z dorsza czyścimy z ości, myjemy, suszymy i doprawiamy solą. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej z łyżką masła i smażymy rybę po około 2 – 3 minuty z jednej strony – to zależy jak duże kawałki ryby mamy ( jeśli są duże to wydłużamy czas smażenia ).

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *