Domowa pizza serowa

Pizza to jedno z moich ulubionych dań z Włoch. W zasadzie każdą pizzę lubię ale serowa to moja ulubiona. W pizzy ważne jest ciasto i sos.

Dzisiaj mam dla was przepis na ciasto, które nie wymaga dłuższego przygotowywania ale jest równie smaczne.  Ważną sprawą jest to aby ciasto nie rozwałkowywać przed wyłożeniem na blachę lecz formować ręcznie. Sos i sery dopełniły smaku pizzy.

Doskonała  domowa pizza dla rodziny lub przyjaciół na karnawałową imprezę.

 

Składniki na ciasto 2 okrągłe formy:

2 ½   szklanka mąki pszennej typ 500/600,

½ łyżeczki  soli,

½ łyżeczki cukru

5 dkg świeżych drożdży

Szklanka  ciepłej wody,

3  łyżki oliwy,

Ser mozarella- około 60 g,

Ser gorgonzola – 60 g,

Ser ementaler – 30 g

 Sos:

Pomidory krojone w puszce,

Łyżka suszonego oregano,

1 cebula, 3 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

½ łyżeczki  cukru

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy rozczyn: w ½ szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i łyżeczką cukru,  łyżką mąki – zostawiamy w ciepłym miejscu do czasu aż drożdże będą pracować i się spienią/wyrosną.

Do  naczynia wsypujemy  mąkę, sól, oliwę, rozczyn drożdżowy, resztą ciepłej wody i wyrabiamy ciasto  ręcznie około 5-7 min – ciasto powinno być elastyczne.

Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – około 60  minut.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelni rozgrzewamy  oliwę, dajemy cebulę pokrojoną w drobną koskę, czosnek drobno pokrojony, pomidory w puszce, oregano, cukier  i dusimy na wolnym ogniu.

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawiamy do ostygnięcia.

Jak ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę, dodajemy mąkę, tyle, aby ciasto chwilę wyrobić jeszcze,  5-6 minut.

Formę na pizzę/blachę obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie porcje i formujemy z każdej koło wielkości formy.  Wykładamy na blachę i zostawiamy do wyrośnięcia około 15 minut. Następnie na każdą  porcję dajemy sos pomidorowy, posypujemy tartymi serami.

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i pieczemy około 10 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.