Cukinie faszerowane kaszą jaglaną z ziołami

Dziś lekko, zdrowo i bez mięsnie. Takie cukinie podaję zarówno na obiad jak i na kolację, gdy mam gości.

Składniki

2-3 cukinie średniej wielkości,

Szklanka kaszy jaglanej,

2 ząbki czosnku,

1 mała cebula,

1 marchew,

Natka pietruszki,

Parę listków świeżej bazylii,

Parę listków świeżego oregano,

Sól, pieprz,

Sos pomidorowy:

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

7-8 pomidorów bardzo dojrzałych lub puszka krojonych

Oliwa,

Sól, pieprz

Wykonanie

Przygotowujemy farsz.

Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy  wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z  1 liściem laurowym, zielem angielskim na małym ogniu pod przykryciem,  do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby  nie przykleiła się do garnka.

Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy  pokrojoną  drobno  w kostkę cebulą i czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu.  Dodajemy pokrojone w kostkę – wcześniej umyte- pomidory,  doprawiamy solą, pieprzem i dusimy na małym ogniu 15 minut.

Przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy oliwę,  dajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek, dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew i dusimy 5 minut. Dodajemy ugotowaną kaszę, zioła, natkę pietruszki mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Cukinie myjemy i przekrawamy na pół wzdłuż. Wyjmujemy łyżeczką miąższ. W naczyniu, w którym będziemy piec dajemy sos pomidorowy, układamy  cukinie, posypujemy solą i pieprzem, dodajemy farsz . Przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni 25  minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy cukinie starym serem mozzarella i zapiekamy jeszcze 7-10 minut.

komentarze 2

  1. Wrzesień 10
    Odpowiedz

    Koniecznie muszę spróbować tego przepisu! Pieczone cukinie widziałam już nie raz, ale jeszcze sama ich nie przygotowywałam.

  2. Brenia
    Wrzesień 18
    Odpowiedz

    Zachęcam do zrobienia bo są lekkie i pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *