Ciasteczka cynamonowe na Święta

Mamy grudzień i jak co roku o tej porze myślimy już intensywnie o Świętach. Dookoła słychać już świąteczne melodie, w różnych miejscach ustawiają się stragany z choinkami no i zaczynamy planować świąteczne menu. Moja mama była najlepsza w planowaniu i rozkładaniu świątecznego menu. W rozkładzie jazdy na Święta, który zrobiłam na blogu wspominałam, że  mama dzwoniła do mnie zaraz na początku grudnia i ustalałyśmy co robimy, jak dzielimy się potrawami itd… Święta u nas były zawsze pełne ludzi i pysznych potraw. Teraz, kiedy nie ma mamy, robimy takie planowanie z siostrą i moją córką.  Siostra z Siostrzenicą  przyjeżdża do nas  z Przemyśla  i tu w Warszawie będziemy spędzać Święta bo nie wyobrażamy sobie Świąt bez najbliższych.  Mamy już wstępnie zaplanowane co będziemy piec, gotować ale tak naprawdę najważniejsze to być razem przy wigilijnym stole i wspólnie śpiewać kolędy.

Moja siostra piecze pyszne orzeszki i kocie oczka, moja córka pierniczki a ja mam dla was dzisiaj proste i szybkie do zrobienia ciasteczka cynamonowe. Są proste i szybkie do zrobienia, ozdabia się je płatkami migdałów  i orzechami  włoskimi. Zrobiłam je z mąki orkiszowej jasnej i dodałam do nich cukier kokosowy ale można je zrobić z mąki pszennej i dodać cukru trzcinowego lub zwykłego. Lubię smak i zapach cynamonu więc dodałam do nich i jak się piekły w domu zapachniało Świętami  J

Składniki:

300 g mąki orkiszowej jasnej,

100 g cukru kokosowego,

200 g masła,

2 łyżki kwaśnej śmietany,

Szczypta soli,

Łyżeczka cynamonu,

Płatki migdałów,

Orzechy włoskie,

Białko do smarowania ciasteczek

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z cukrem, cynamonem  i solą, dodajemy masło i siekamy wszystko  chwilę. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto.  Owijamy je folią i dajemy do lodówki na około 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Stolnicę podsypujemy mąką, wałkujemy ciasto na około 0,5 cm grubości i wycinamy różne kształty. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy część ciasteczek płatkami migdałów a część orzechami. Pieczemy 10-15 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeden komentarz

  1. Grudzień 15
    Odpowiedz

    Pysznie wyglądają :). I kolejny przepis dla mnie – prosty, mało składników, idealnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *