Burrito z pomidorkami i guacamole

Taką wersję buritto przywiozłam z pobytu w Barcelonie. Jedliśmy je w gorący dzień w przecudnych okolicznościach przyrody i architektury Barcelony i tak nam posmakowały, że postanowiłam podobne zrobić w domu. W środku oprócz mięsa było guacamole i pomidorki koktajlowe z cebulką.

Do tego podano nam schłodzone lokalne piwo i było to coś wyjątkowo pysznego.

Moje zrobione w domu były w smaku bardzo podobne i też bardzo mi smakowało.

burrito

Składniki 4 buritto

½ kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,

1 małe opakowanie sosu pomidorowego,

Przyprawy po ½ łyżeczki : pieprz cayenne, słodka papryka i kmin rzymski.

Sól, pieprz,

1 awokado,

Ząbek czosnku,

2łyżki oliwy,

Papryczka chilli,

Sok z ½ limonki

Parę pomidorków koktajlowych,

Limonka,

4 placki tortilli

Wykonanie

Mięso mielimy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mielone mięso, przyprawy, sól, pieprz i podsmażamy 1 minutę. Dodajemy szklankę sosu pomidorowego i dusimy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotowe odstawiamy aby ostygło

Przygotowujemy guacamole. Miękkie awokado obieramy, dajemy do miski i widelcem rozdrabniamy. Następnie dodajemy wyciśnięty ząbek czosnek, sól, pieprz, pokrojoną drobno papryczkę chilli, sok z ½ limonki, oliwę i mieszamy wszystko.

Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulę w drobną kostkę i mieszamy razem z oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.

Placki tortilli podgrzewamy w piekarniku ( będą łatwiej się zwijać) a następnie nakładamy na nie mięso ( po 2-3 łyżki), na mięso dajemy po 2 łyżki guacamole, pomidorki. Zwijamy w rulon, lekko spłaszczamy, smażymy na patelni grillowej i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z limonki.

burrito-003 burrito-001

Jeden komentarz

  1. Kulinarnyblog.pl
    Czerwiec 12
    Odpowiedz

    To będzie mój kolejny przepis. Wygląda wspaniale i na pewno podzielę się swoimi wrażeniami na blogu kulinarnyblog.pl 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *