Burgery z cieciorki z sadzonym jajkiem i szparagami

Jeśli znudziły się komuś burgery z mięsa to zapraszam dzisiaj na burgery z ciecierzycy. Wiem, że typowych mięsożerców nie przekonam do takiego burgera ale wiem, że są wśród Was miłośnicy bezmięsnych dań i taki być może posmakuje.

Ja sama od czasu do czasu chętnie sięgam po takie burgery i zapewniam, że smakują wybornie.

Dzisiejsza propozycja to moja ulubiona cieciorka. Lubię dodawać do niej papryczkę chilli, która dodaje pikanterii cieciorce. Tym razem dodałam do burgerów jajko sadzone i szparagi. Jajko powinno być usadzone na dość miękko aby żółtko apetycznie wylało się na kotleta. Dopełnieniem były szparagi.

DSC_0145

Składniki na 4 porcje: 

300 g cieciorki suszonej lub 1 puszka w zaprawie,

1 jajko,

2 łyżki mąki ryżowej,

Garść drobno pokrojonej natki pietruszki,

4 bułki- z ziarnami,

4 jajka,

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

1 cebula,

pomidor,

4 plastry sera mozarella,

Zielone szparagi,

Oliwa do smażenia,

sól, pieprz,

sos – majonez, ketchup, jogurt naturalny,

Sól, pieprz,

Wykonanie:

Cieciorkę suchą płuczemy i moczymy w wodzie około 12 godz. Następnie gotujemy z ½ łyżki sody. Natomiast jeśli jest z puszki płuczemy i odcedzamy na sitku.

Ugotowaną cieciorkę przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Następnie dodajemy sól, pieprz, pokrojoną drobno papryczkę chilli, jajko, natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek; wszystko razem mieszamy i formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony.

Szparagi czyścimy, odkrawamy końcówki i dusimy na oliwie z ząbkiem czosnku około 7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. Bułki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, dajemy po łyżce startego sera mozarella i zapiekamy w piekarniku około 7 minut. W międzyczasie mieszamy składniki do sosu – po dwie łyżki majonezu, ketchupu i jedną łyżkę jogurtu naturalnego, można również wycisnąć nieco czosnku.

Jajka myjemy i smażymy sadzone na maśle tak aby były lekko lejące. Ja to robię w ten sposób, że jak masło się rozpuści wylewam jajka na patelnię, zmniejszam ogień na średni, solę, przykrywam przykrywką i smażę do czasu aż na żółtku pojawi się lekka biała pokrywa. Szybko zdejmuję z ognia.

Pomidora i cebulę kroimy w plasterki.

Po wyjęciu bułek z piekarnika  układamy warstwy do hamburgera – kotlet z cieciorki, jajko sadzone, szparagi, pomidor,  cebula, sos.

 DSC_0159 DSC_0156

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.