Dorsz atlantycki ze szparagami w lekkim sosie warzywnym

Uczty szparagowej ciąg dalszy 🙂 Skoro sezon na szparagi trwa tak krótko to trzeba korzystać i robić z nich pyszne dania.

Szparagi z dodatkiem pysznych aromatycznych warzyw – salsy warzywnej z sosem z octu balsamicznego   z ziołami mogą być odrębnym daniem/sałatką lub stanowić dodatek do ryby lub mięsa.

Salsa warzywna w takiej postaci czyli z aromatycznymi ziołami i sosem zrobionym na bazie białego octu balsamicznego jest dobra również jako dodatek do szparagów ale równie dobra będzie jako dodatek np. do kotletów z mięsa, z kaszy czy cieciorki.

Ja podałam cały zestaw ( szparagi z warzywami ) do dorsza, smażonego w prosty i szybki sposób czyli obtaczanego w mące i smażonego z na maśle. Było wyjątkowo pysznie 🙂

dorsz i szparafi-001

Składniki:

4 filety dorsza atlantyckiego,

Po 6 szparagów białych i zielonych,

Garść pomidorków koktajlowych,

2 małe czerwone cebule,

1 ogórek,

Po pół czerwonej i żółtej papryki,

2 gałązki tymianku,

Mały pęczek pietruszki,

Parę listów bazylii,

2 łyżki octu balsamicznego – białego,

Parę łyżek oliwy,

Sól, pieprz,

Łyżeczka płaska cukru

Wykonanie

Szparagi czyścimy z zdrewniałych końcówek, obieramy końcówki i gotujemy w gotującej się wodzie z solą i cukrem, około 15 minut i odcedzamy.

W czasie jak gotują się szparagi, przygotowujemy warzywa. Pomidorki koktajlowe myjemy i dzielimy na ćwiartki. Paprykę również myjemy, czyścimy z pestek, myjemy i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę kroimy cienko w plastry. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa dajemy do miski. Zioła ( natkę pietruszki, bazylię tymianek ) kroimy drobno, dodajemy do warzyw i mieszamy.

W misce mieszamy ocet balsamiczny z solą, pieprzem i cukrem. Następnie dodajemy oliwę i mieszamy razem. Na koniec wlewamy sos do warzyw i mieszamy.

Gotowe, ugotowane i odcedzone szparagi układamy na półmisku i dodajemy warzywa.

Filety z dorsza czyścimy z ości, myjemy, suszymy i doprawiamy solą. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej z łyżką masła i smażymy rybę po około 2 minuty z jednej strony – to zależy jak duże kawałki ryby mamy ( jeśli są duże to wydłużamy czas smażenia ).

 dorsz i szparafi-003 dorsz i szparafi-002

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.