Burgery z łososia

Pyszne, aromatyczne i lekkie burgery z łososia. Przygotowałam je dla wraz z burgerami z mięsa wołowego ale te były dla moich małych siostrzeńców.

Takie kotleciki można również podać z ryżem lub ziemniakami do obiadu.

Muszę Wam powiedzieć, że cukinia to drugie warzywo, które zawsze, jesienią mam w lodówce. Jest rewelacyjna jako dodatek do kotletów, do faszerowania, do zapiekania jako roladki.. pomysłów na dania z cukinią jest mnóstwo.

Dodana do kotlecików z łososia spowodowała, że kotlety były delikatne, fajnie zielone, po prostu pyszne.

Takie burgery posmakowały nie tylko dzieciom, dorośli również zajadali się nimi 😉

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

400g łososia

1 mała cukinia,

Ząbek czosnku,

1 jajko,

Sól, pieprz,

Sok z 1 cytryny,

Świeży koperek,

3 łyżki mąki ryżowej

Wykonanie

Łososia czyścimy z ości, zdejmujemy skórę i wycinamy szare części. Myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy go bardzo drobno lub mielimy. Ja pokroiłam.

Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na większych oczkach. Lekko solimy i odkładamy na sitku aby odsączyć z wody. Po około ½ godzinie jeszcze dodatkowo wyciskamy z wody.

Przekładamy rybę do miski i dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, jajko, wyciśniętą z wody cukinię, 2 łyżki mąki ryżowej, łyżkę drobno pokrojonego koperku i wszystko mieszamy.

Z tak przygotowanej mieszanki formujemy kotlety, obtaczamy w reszcie mąki ryżowej i smażymy na oleju po około 1 minucie z każdej strony.

Podajemy z bułeczkami do burgerów z różnymi dodatkami.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *