Jajka to następny, obowiązkowy punkt programu w menu wielkanocnym. Farsz do jajek możemy przygotować z różnych produktów, które lubimy, mamy w lodówce.
Dzisiaj mam dla was farsz z wędzonego łososia i chrzanu. Jest ciekawy w smaku i do jajek pasuje idealnie. Do tego proponuję dodać kapary, które dodatkowo zaostrzą smak potrawy.
Składniki:
5-7 jajek, w zależności od tego dla ilu osób,
4-5 plastrów wędzonego łososia,
Łyżka śmietany 12 %,
2 łyżki chrzanu,
2 łyżki kaparów,
Sól, pieprz
Wykonanie
Jajka gotujemy na twardo ( 7-8 minut), obieramy ze skórki i przekrajamy na pół. Żółtka wyjmujemy i przekładamy do blendera. Białka układamy na półmisku.
Do blendera z żółtkami dodajemy chrzan, kawałki wędzonego łososia, śmietanę , sól, pieprz i całość blend ujemy na jednolitą masę. Nakładamy na białka i ozdabiamy kaparami i pietruszką.
Wyglądają pysznie! Koniecznie zrobię na następną Wielkanoc! (albo i wcześniej 😉 )
🙂 Abo wcześniej 😉