Zupa krem z dyni, z pastą miso i mleczkiem kokosowym


Na jesienno-zimowe chłody gorące, gęste zupy są niezastąpione. U mnie zupa to podstawa, nie tylko jesienią czy zimą. Krem z dyni nigdy mi się nie znudzi. Można ją robić na tyle sposobów, że zawsze jest u mnie mile widziana na stole. 
W Gospodarstwie Majlert, w którym zaopatruje się w warzywa, w tym dynie, w tym roku pojawiła się dynia Piena Lunga. Duża, z pięknym pomarańczowym miąższem, doskonała na zupę.
Dzisiaj mam propozycję na zupę krem z dyni, u mnie Piena Lunga ale może być Hokkaido. Zupa jest lekko pikantna, z imbirem, pastą miso, mleczkiem kokosowym. Doskonale rozgrzewa, jest bardzo syta i aromatyczna, z dodatkiem owoców granatu, listków kolendry i u mnie dodatkowo z grillowaną kukurydzą, którą też kupuje w Gospodarstwie smakuje wybornie.

Składniki:

Kawałek dyni – około 1 kg ( Piena Lunga, hokkaido)

3 średnie ziemniaki,

1cebula,

ok. 1- 1,5  litra wywaru warzywnego lub rosołu 

4 łyżki oliwy z oliwek,

2 ząbki czosnku,

Około 3 cm świeżego imbiru,

Kawałek chilli – to zależy od tego jak bardzo pikantną zupę lubimy,

Pieprz, sól,

1 łyżka pasty miso,

Mleczko kokosowe,

Owoce granatu/kawałki grillowanej kukurydzy

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dynię, ja miałam Piena Lunga obieramy, myjemy i też kroimy w kostkę.

Do garnka, gdzie będziemy gotować zupę dajemy oliwie z oliwek , cebulę  pokrojoną w plastry, czosnek  w plastrach, ziemniaki, dynię, imbir pokrojony, papryczkę chilli i podsmażamy wszystko chwilę. Mieszamy dość często aby warzywa się nie przepaliły.

Następnie zalewamy podsmażone warzywa wywarem warzywnym (rosołem), dodajemy łyżkę pasty miso  i gotujemy  aż dynia i ziemniaki będą miękkie.

Wszystko, po ugotowaniu dokładnie blendujemy   i przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy 1/2 szklanki mleczka kokosowego i zagotowujemy.

Podajemy z owocami granatu, listkami kolendry i można dodatkowo podać kawałki grillowanej kukurydzy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.