Przełom października i listopada to czas na gęsinę. To doskonałe mięso o tej porze roku jest najlepsze i dostępne świeże. U mnie już pojawiło się na niedzielny obiad i zapewne nie ostatni raz w tym sezonie.
Na blogu jest trochę przepisów na gęsinę i cieszą się ogromną popularnością.
Dzisiaj mam propozycję na uda gęsi pieczone w jabłkach i czerwonej cebuli. Jak to powiedział mój zięć Mateusz, ” ta cebula z jabłkiem zrobiła tu niezłą robotę”.
Mięso jest aromatyczne, mięciutki, doskonałe na niedzielny obiad.
Składniki na 4 osoby:
2 nogi gęsi około 1- 1 ½ kg
3 łyżki majeranku,
6 dużych, kwaśnych jabłek- u mnie była reneta,
2 ząbki czosnku,
2 czerwone cebule,
Sól, pieprz,
2 łyżeczki czosnku granulowanego
Wykonanie
Uda z gęsi myjemy i moczymy całą noc ( a minimum 4 godz) w wodzie z solą tzw. solance ( na 5 litrów wody dajemy 2 czubate łyżki soli). Następnie wyjmujemy gęś i suszymy.
Przyprawy (2 łyżki majeranku, sól, pieprz, czosnek granulowany ) mieszamy w misce a następnie dokładnie nacieramy nimi mięso .
Tak przyprawione mięso godzinę jeszcze trzymamy w chłodnym miejscu.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Uda gęsi przekładamy do dużego naczynia, podlewamy szklaną wody i pieczemy około 1 godz. pod przykryciem.
Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Czosnek podobnie. 4 jabłka ( 2 zostawiamy jeszcze) myjemy, kroimy na ćwiartki ( bez gniazd) i mieszamy z cebulą, czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane jabłka dajemy do mięsa ( na spód mięsa) i przykrywamy i pieczemy jeszcze około 1 1/2 godz.
W trakcie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia.
2 pozostałe jabłka kroimy w ćwiartki, mieszamy z solą, pieprzem i dusimy 7 minut na patelni z rozgrzanym masłem.
Na pół godziny przed końcem pieczenia mięsa zdejmujemy przykrywkę, dodajemy podsmażone jabłka, nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy.
Gotowe podajemy z pieczonymi ziemniakami lub kopytkami i surówką z kiszonej kapusty.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz