Uda gęsi w jabłkach z czerwoną cebulą

Przełom października i listopada to czas na gęsinę. To doskonałe mięso o tej porze roku jest  najlepsze i dostępne świeże. U mnie już pojawiło się na niedzielny obiad i zapewne nie ostatni raz w tym sezonie.
Na blogu jest trochę przepisów na gęsinę i cieszą się ogromną popularnością.
Dzisiaj mam propozycję na uda gęsi pieczone w jabłkach i czerwonej cebuli. Jak to powiedział mój zięć Mateusz, ” ta cebula z jabłkiem zrobiła tu niezłą robotę”.
Mięso jest aromatyczne, mięciutki, doskonałe na niedzielny obiad.


Składniki na 4 osoby:

2 nogi gęsi około 1- 1 ½  kg

3 łyżki majeranku,

6 dużych, kwaśnych  jabłek- u mnie była reneta,

2 ząbki czosnku,

2 czerwone  cebule,

Sól, pieprz,

2 łyżeczki czosnku granulowanego

Wykonanie

Uda  z gęsi myjemy i moczymy całą noc ( a minimum  4 godz) w wodzie z solą tzw. solance ( na 5 litrów wody dajemy 2 czubate łyżki soli). Następnie wyjmujemy gęś i suszymy.

Przyprawy (2 łyżki majeranku, sól, pieprz, czosnek granulowany ) mieszamy w misce a następnie  dokładnie nacieramy nimi mięso .

Tak przyprawione mięso godzinę jeszcze trzymamy w chłodnym miejscu.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Uda gęsi przekładamy do dużego naczynia, podlewamy szklaną wody i pieczemy około 1 godz. pod przykryciem.

Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Czosnek podobnie.  4 jabłka ( 2 zostawiamy jeszcze) myjemy, kroimy na  ćwiartki  ( bez gniazd) i mieszamy z  cebulą, czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane jabłka dajemy do  mięsa ( na spód mięsa)  i przykrywamy i pieczemy jeszcze  około 1 1/2  godz.

W trakcie pieczenia  podlewamy mięso sosem z pieczenia.
2 pozostałe jabłka kroimy w ćwiartki, mieszamy z solą, pieprzem i dusimy 7 minut na patelni z rozgrzanym masłem.

Na pół godziny  przed końcem pieczenia mięsa zdejmujemy przykrywkę,  dodajemy podsmażone jabłka, nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy.

Gotowe podajemy z pieczonymi ziemniakami lub kopytkami i surówką z kiszonej kapusty.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.