Gęsie uda pieczone z jabłkami, świeżą żurawiną i cebulą

Listopad to czas na dobre, polskie potrawy z gęsiny. Dzisiaj ma dla Was przepis na gęsie uda pieczone z jabłkami, świeżą żurawiną i cebulą. Świeża żurawina jest dostępna w sklepach więc tym razem zamiast suszonej dodajcie świeżą a mięso i sos  będą znakomite. W przypadku gęsiny ważne jest wcześniejsze moczenie mięsa w solance ( wodzie z solą ) bo mięso kruszeje i jest delikatniesze w smaku.



Składniki na 4 osoby:

2 nogi gęsi około 1- 1 ½  kg

3 łyżki majeranku,

Szklanka świeżej żurawiny,

4 duże, kwaśne jabłka,

2 ząbki czosnku,

1 cebula

Sól, pieprz

Wykonanie

Uda  z gęsi myjemy i moczymy całą noc w wodzie z solą tzw. solance ( na 5 litrów wody dajemy 2 czubate łyżki soli). Następnie wyjmujemy gęś i suszymy.

Przyprawy (2 łyżki majeranku, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) mieszamy w misce a następnie  dokładnie nacieramy nimi mięso .

Tak przyprawione mięso godzinę jeszcze trzymamy w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Pierś gęsi przekładamy do dużego naczynia, podlewamy szklaną wody i pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczmy jeszcze 1 godz.

Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Jabłka myjemy, kroimy na  ćwiartki i mieszamy z   żurawiną, cebulą, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane jabłka dajemy do mięsa i przykrywamy i pieczemy jeszcze  około 1 godz.

W trakcie pieczenia  podlewamy mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny  przed końcem pieczenia mięsa zdejmujemy przykrywkę,  nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy.

Podajemy z kluseczkami dyniowymi, sosem jabłkowo- żurawinowym i kiszoną kapustą

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Listopad 12
    Odpowiedz

    Nigdy nie próbowałam samodzielnie zrobić gęsiny. Czas to zmienić :))

  2. Brenia
    Listopad 13
    Odpowiedz

    🙂 Czas zmienić bo nie taki diabeł straszny … 😉 Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.