Kremowa, pyszna zupa z kalafiora i pora. Zrobiłam ją bez śmietany i ziemniaków bo kalafior dość dobrze zagęszcza zupę i nie ma potrzeby dodawać nic więcej. Dla dodania wyrazistości zupie, dodałam grzanki z czosnkiem, z domowego pieczywa i papryczkę chilli. Zupa była wyjątkowa. Zachęcam do zrobienia.
Składniki:
1duży por,
1 kalafior,
1 cebula
duży ząbek czosnku
1l bulionu warzywnego lub jak ktoś woli mięsnego,
sól i pieprz
oliwa z oliwek
parę kromek chleba żytniego,
1 papryczka chilli
Wykonanie:
Por, ząbek czosnku i cebulę pokroić i podsmażyć na maśle lub oliwie. Kalafior umyć, podzielić na mniejsze części i dodać do cebuli i pora – poddusić razem około 5 minut, mieszając cały czas. Podsmażyć wszystko chwile i dodać gorący bulion. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie doprawić solą, pieprzem i zmiksować. Jeśli jest dla Was za gęsta należy dodać trochę bulionu.
Kromeczki chleba pokroić na małe kwadraty. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać chleb, następnie wyciśnięty ząbek czosnku i chwilę ( około 4 -6 minut ) podsmażyć na średnim ogniu. Papryczkę chilli wyczyścić z pestek i pokroić w plasterki.
Podawać zupę z grzankami i papryczką chilli.
Bardzo lubię takie zupy 🙂