Wigilijny, postny barszcz z uszkami i jak je ulepić?

Na świątecznym stole królują zupy  z dodatkiem grzybów, u niektórych jest to zupa grzybowa z łazankami, u innych tzw zalewajka (na kwasie z kiszonej kapusty i grzybów) a w mojej rodzinie od lat gości czysty, postny barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów.

Jak już pisałam barszcz robię na zakwasie  z dodatkiem czosnku więc smak i aromat jest prawdziwie buraczany.  Uszka robię nie za duże z nadzieniem z suszonych grzybów z cebulką smażoną na maśle. Pyszności.

Wigilijny, postny barszcz z uszkami

Składniki na ciasto;

40 dag  mąki,

1/2   szklanki ciepłej wody,

1 jajko

2 łyżki oleju

Płaska łyżeczka soli

farsz:

7 dag suszonych grzybów ( podgrzybki,)

1 cebula

Sól, pieprz

2 łyżki masła

Wykonanie:

Przygotowujemy farsz:  Grzyby płuczemy i  moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około 1 godz.) a następnie gotujemy około 40 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy, studzimy i rozdrabniamy  w malakserze – nie za długo bo  wtedy grzyby nie mogą być  papką. Cebulę kroimy  w drobną kostkę i dusimy  na maśle. Do cebuli dodajemy rozdrobnione grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy (średnio cienko) i szklanką  wykrawamy kółka – muszą być mniejsze jak na pierogi. Każde kółko nadziewamy farszem ( wielkości orzecha laskowego) i lepimy lekko wydłużone pierogi, których końce odpowiednio zlepiamy. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy uszka i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch. Ugotowane odcedzamy.

Składniki na barszcz:

Barszcz przegotowujemy w proporcji 1/3 wywaru i 2/3 zakwasu buraczanego:

zakwas z buraków 

Wywar z warzyw – 2 marchewki, kawałek selera, kawałek pora,

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

Wykonanie

W dużym naczyniu gotujemy wywar z warzyw, następnie wyjmujemy warzywa i dodajemy zakwas buraczany, wyciśnięty  czosnek,  gotujemy chwilkę razem (nie doprowadzamy do wzburzenia) i doprawiamy solą, pieprzem. Czysty barszcz nie gotujemy długo, aby nie stracił koloru i smaku. Dla potrzymania ładnego koloru możemy dodać sok z cytryny.

Pozdrawiam już świątecznie.

Wigilijny, postny barszcz z uszkami

Wigilijny, postny barszcz z uszkami

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. U mnie w domu zawsze ja lepilam uszka 🙂 kazdy zazwyczaj chcial sie wymigac od nich, bo dosc drobne sa a mi jakos to nie przeszkadza 🙂
    I sa wciaz moimi faworytami jesli chodzi o dodatek do barszczu 🙂

  2. 11 grudnia
    Odpowiedz

    Barszcz z uszkami – kwintesencja wigilijnej kolacji …
    / zachęcam Cię do poparcia apelu jaki umieściłam na swoim blogu…proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów… przeczytaj , nie traktuj tego wpisu jak spam… może uznasz , że to ważne i zechcesz się dołączyć /

    • Brenia
      6 grudnia
      Odpowiedz

      Dziękuję i pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.