Jak wiecie śledzie lubimy pod różną postacią. W zasadzie wspólna w naszych przepisach jest baza śledziowa . Do przygotowania tatara ze śledzi ” na czerwono” zainspirowała mnie w jednym z programów Magda Gessler. Moja wersja różni się trochę od pierwowzoru.
Składniki:
3 śledzie typu Matias
2 jaja na twardo
2 ogórki korniszony
łyżka kaparów ( można pominąć)
kilka marynowanych podgrzybki ( ja czasem robię bez ja nie ma grzybów po ręką )
papryki marynowana
czerwona cebula
opcjonalnie oliwki
Sos:
łyżka miodu naturalnego
łyżka musztardy ostrej
2 łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
świeżo mielony czarny pieprz
trochę ostrej papryki mielonej
Wykonanie:
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, śledzie trochę grubiej ( ok. pół centymetra). Składniki sosu mieszamy w odrębnym naczyniu i dodajemy do pokrojonych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy poza lodówką na godzinę. Po upłynięciu czasu wsadzamy do lodówki na pół godziny i podajemy.
Bardzo smacznie!
O, to coś dla mnie. Muszę zrobić.
Tataru ze sledzia, jeszcze nie mialam okazji probowac, wiec na pewno w najbliszym czasie sprobujemy 🙂 dziekuje i pozdrawiam!
Bardzo polecam!