Tarta z kremem kawowym, figami i jeżynami

Tarta, która zachwyciła moich gości rewelacyjnym połączeniem, delikatnego smaku kawy i owoców – fig i jeżyn.

Spód jest kruchy, maślany i świetnie komponuje się z kremem i owocami.

Pomysł na taką tartę podsunęła mi moja koleżanka z pracy, którą zachwyciło połączenie smaku kremu kawowego i owoców.

Jak już Wam pisałam, w pracy wiele osób kibicuje i uczestniczy w moim kucharzeniu i prowadzeniu bloga. Koleżanki, koledzy korzystają z moich przepisów ale również podpowiadają mi, jeśli coś dobrego zjedzą, spróbują w lokalu, restauracji u znajomych. W ten sposób zbieram pomysły i inspiracje do gotowania i pieczenia.

Ta tarta wyszła wyjątkowa. Delikatny, kremowy smak kawy w połączeniu z takimi owocami był rewelacyjny. Nie wiem z czego i jak był zrobiony krem kawowy, który jadła moja koleżanka ale mój z serka mascarpone i prawdziwej kawy był pyszny. Dołożyłam na spód ciasta domową konfiturę z jeżyn co dodatkowo podkreśliło i orzeźwiło smak tarty.

Zachęcam do zrobienia bo w marketach pojawiło się sporo dobrych i tanich fig a zapewniam, że ta tarta również Was zauroczy swoim smakiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

ciasto:

3 żółtka,

2 szklanki mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

2 łyżki mleka,

3 łyżki cukru pudru

Krem kawowy

ser mascarpone – 500 g ,

3 łyżki cukru pudru,

małe mocne espresso,

3 figi,

Jeżyny,

Konfitura z jeżyn

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło.

Przygotowujemy krem kawowy

Wcześniej zaparzamy mocną kawę espresso i studzimy.

Do miski dajemy ser mascarpone, cukier puder i miksujemy; następnie dodajemy  po łyżce kawy i wszystko dobrze mieszamy.

Na ciasto dajemy konfiturę z jeżyn, następnie wykładamy równomiernie krem kawowy. Figi kroimy na plastry i układamy na kremie kawowym. Dokładamy do tego jeżyny i chłodzimy tartę w lodówce co najmniej 3 godziny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Wrzesień 22
    Odpowiedz

    Jest piękna!
    Muszę taką zrobić 🙂

  2. Brenia
    Wrzesień 22
    Odpowiedz

    🙂 jest nie tylko piękna ale też wyjątkowo pyszna !!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.