Tarta z czereśniami w kremie waniliowym

Chwila przerwy na urlop i wracam z pysznym przepisem na tartę z kremem waniliowym z czereśniami.

Moi drodzy, urlop jest potrzebny, choćby po to aby pozbierać myśli, odpocząć od tłumów, nabrać dystansu do różnych spraw a przede wszystkim aby sprawić sobie trochę przyjemności. Dla mnie taką przyjemnością na urlopie była możliwość biegania na boso, o poranku po pustej plaży. Było pusto, słońce pięknie świeciło a morze szumiało …..Po prostu sama przyjemność.

Tarta to nasze ulubione słodkie ciasto. Jak przywiozłam z Przemyśla całe mnóstwo pysznych czereśni, z domowego drzewa to pomyślałyśmy z córką jak je wykorzystać aby się nie zmarnowały. Były pierogi, naleśniki no i tarta.

Sezon czereśniowy już dobiega końca więc wykorzystajcie jeszcze ten czas i przygotujcie na niedzielny deser taką właśnie tartę. Zapewniam, że zrobicie rodzinie dużo przyjemności. Czereśnie świetnie komponują się z pysznym kremem waniliowym; delikatnie wylewa się z nich sok i łączy z kremem – po prostu uczta dla podniebienia.

DSC_0023

Przepis na ciasto:

3 żółtka,

2 szklanki mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

3 łyżki cukru pudru,

2-3 łyżki mleka,

Czereśnie

Krem waniliowy

330 g słodkiej  śmietany – 12 %,

250 g serka mascarpone,

Parę kropel olejku waniliowego,

pół szklanki cukru pudru,

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 jajka,

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

Przygotowujemy krem.

Do miski dajemy śmietanę, ser mascarpone i ubijamy; następnie dodajemy  cukier puder, oljek waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ( pszenną i ziemniaczaną ) i wszystko dobrze mieszamy.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.

Czereśnie myjemy i drylujemy z pestek.

Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy kawałki czereśni – dużo czereśni.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 min.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło i krem się ściął. Można je także na chwilę włożyć do lodówki.

 DSC_0028 DSC_0050-001

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. ojeeeej… prawdziwie rozkoszna!

    czy ja nie zauważyłam prędzej, czy jak, ale masz pięknie na blogu. Zmiany? 🙂

  2. Brenia
    Lipiec 11
    Odpowiedz

    Witaj !! tak, od jakiegoś czasu są zmiany na blogu. Mam nadzieję, że się podobają ? 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.