Tarta z grzybami i wiejską kiełbasą

Dzisiaj mam dla Was coś w stylu syte i pyszne czyli tarta z grzybami leśnymi i wiejską kiełbasą. Na jesienne dni będzie doskonała zarówno na obiad jak też na spotkanie z przyjaciółmi. Grzyby już są zarówno w lesie jak też na straganie. Potrzebna będzie też dobra, wiejska kiełbasa i mamy pyszną, jesienną tartę.

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):

1 szklanka mąki orkiszowej typ 720,

1 jajko,

szczypta soli,

1/2 kostki masła,

trochę zimnej  wody

Farsz:

200 g świeżych grzybów ( podgrzybki, prawdziwki) lub pieczarki,

Około 100 g sera feta,

250 g dobrej, wiejskiej kiełbasy,

Sól, pieprz,

Łyżka mąki ziemniaczanej,

2 jajka,

2 czerwone cebule,

3 ząbki czosnku,

1 łyżka masła,

Natka pietruszki,

200 ml śmietany 18 %,

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), jajko, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę zimnej wody – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.

Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy w plastry.

Cebulę obieramy i kroimy w talarki, podobnie czosnek.

Na patelni roztapiamy masło, dajemy cebulę, chwilę smażymy, dodajemy czosnek i grzyby – dusimy aż woda wyparuje i grzyby lekko się zrumienią. Na koniec dodajemy łyżkę pokrojonej natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

W misce mieszamy śmietanę, jajka, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem.

Kiełbasę kroimy w plasterki.

Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem, następnie dajemy grzyby, kiełbasę i zalewamy śmietaną. Na wierzch rozkruszamy ser feta.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 – 35 min. Najlepsza jest ciepła.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.