Tacos to świetne danie na imprezę ale też na obiad, kolację. Można je robić z różnymi dodatkami – u mnie są już z dodatkiem kurczaka, krewetek, ryby.
Dzisiaj są z aromatycznymi szaszłykami z polędwiczki wieprzowej. Mięso zamarynowałam wcześniej w kuminie, chilli, soku z limonki. Do tego było guacamole, pomidorki, cebulka, marynowane papryczki chilli i pikantny sos.
Jeśli planujecie imprezę to takie tacos będzie idealne do piwa, wina i gościom z pewnością spodoba się komponowanie własnych tacos z różnymi dodatkami (ogórek, pomidorki, cebula, kolendra, papryka, co tam lubimy).
Składniki
2 polędwiczki wieprzowe – około 600g,
3 łyżki sosu sojowego,
3 ząbki czosnku,
1 ½ łyżki kminu rzymskiego,
Sok z limonki,
Łyżeczka miodu,
½ łyżeczki pieprzu Cayenne,
Sól, pieprz,
Oliwa,
Marynowane papryczki chilli,
Pikantny sos chilli,
Guacamole,
Patyczki do szaszłyków
Wykonanie
Polędwiczki myjemy, suszymy i kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem.
W misce mieszamy oliwę, wyciśnięty czosnek, sos sojowy, kumin, miód, pieprz Cayenne, sok z limonki i mieszamy. Kawałki polędwiczek mieszamy w zaprawie i zostawiamy na ½ godz. do lodówki.
Przygotowujemy guacamole. Miękkie awokado obieramy, dajemy do miski i widelcem rozdrabniamy. Następnie dodajemy wyciśnięty ząbek czosnek, sól, pieprz, sok z ½ limonki, oliwę, szczypior i mieszamy wszystko.
Następnie polędwiczki nakłuwamy na patyczki do grillowania ( patyczki wcześniej zanurzamy w oleju) i pieczemy w piekarniku na funkcji grill, w temperaturze 200 stopni około 10 minut, odwracając co jakiś czas szaszłyki.
Placki tortilli podgrzewamy w piekarniku lub na patelni i tworzymy z nich łódeczkę. Na ciepłe jeszcze nakładamy porcję szaszłyków, pomidorki, dodajemy awokado, kawałki marynowanej papryczki chilli, …. I co tam lubimy.
Coś wspaniałego!!!
🙂 Dzięki Aniu 🙂 szaszłyki w tym wydaniu były wspaniałe !!!