Majówka to czas kiedy zaczynamy grillowanie. Na działkach, w ogrodach, na balkonie rozpala się grille i smaży warzywa, mięso, szaszłyki, burgery, co tam lubimy.
Dzisiaj moja propozycja na szaszłyki z jagnięciny. Wymagają niewielu przypraw bo to bardzo dobre mięso. U mnie dużo czosnku, oregano i soku z cytryny lub octu jabłkowego zamiennie. Są przepyszne i aromatyczne.
Składniki dla 4 -6 osób;
600 g jagnięciny,
Sól, pieprz,
2 łyżki suszonego oregano,
Sok z 1 cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego,
4-5 ząbków czosnku,
Oliwa,
Wykonanie:
Mięso myjemy, suszymy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Czosnek wyciskamy.
Mięso dajemy do miski i dodajemy czosnek, oregano, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwę i mieszamy dokładnie aby mięso było w zaprawie. Przechowujemy w lodówce minimum 2 godziny.
Patyczki do szaszłyków moczymy w oleju i nadziewamy mięsem.
Patelnię grillową ( może być grill elektryczny) rozgrzewamy i smażymy szaszłyki, można polewać oliwą z zaprawy.
Do tego surówka z młodej kapusty, pieczone ziemniaki i sos z jogurtu naturalnego z sokiem z cytryny.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz