Szaszłyki z jagnięciny

Majówka to czas kiedy zaczynamy grillowanie. Na działkach, w ogrodach, na balkonie rozpala się  grille i smaży warzywa, mięso, szaszłyki, burgery, co tam lubimy.

Dzisiaj moja propozycja na szaszłyki z jagnięciny. Wymagają niewielu przypraw bo to bardzo dobre mięso. U mnie dużo czosnku, oregano i soku z cytryny lub octu jabłkowego zamiennie. Są przepyszne i aromatyczne.

Składniki dla 4 -6 osób;

600 g jagnięciny,

Sól, pieprz, 

2 łyżki suszonego oregano,

Sok z 1 cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego,

4-5 ząbków czosnku,

Oliwa,

Wykonanie:

Mięso myjemy, suszymy i kroimy w średniej wielkości  kostkę. 

Czosnek wyciskamy.

Mięso dajemy do miski i dodajemy czosnek, oregano, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwę  i mieszamy dokładnie aby mięso było w zaprawie. Przechowujemy w lodówce minimum 2 godziny.

Patyczki do szaszłyków moczymy w oleju i nadziewamy mięsem.

Patelnię grillową ( może być grill elektryczny) rozgrzewamy i smażymy szaszłyki, można polewać oliwą z zaprawy.

Do tego surówka z młodej kapusty, pieczone ziemniaki i sos z jogurtu naturalnego z sokiem z cytryny.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.