Ciasta z sezonowymi owocami to sama rozkosz dla podniebienia. Zaczął się czas na truskawki więc trzeba korzystać i przygotowywać słodkości z ich udziałem
U mnie na pierwszy ogień idzie tarta, na maślanym, kruchym spodzie z kremem typu patissiere. Jest pyszny, delikatny i kremowy a z dodatkiem świeżych truskawek smakuje wybornie.
Składniki: (na dużą formę o średnicy 25 cm )
2 żółtka
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru,
130 g masła
Krem:
2 szklanki mleka,
1 budyń waniliowy,
Łyżka mąki pszennej,
Łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka,
4 łyżki cukru,
250 g serka mascarpone
Wykonanie:
Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni .
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło ( dobrze schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto aż będzie jednolite.
Formę na tartę smarujemy masłem, rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim formę i dajemy na 5 minut do zamrażarki. Aby ciasto się nie podniosło w formie należy je nakłuć widelcem (lub użyć specjalnych groszków do pieczenia tarty). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 min.
Krem: W garnku gotujemy mleko, zostawiamy pół szklanki do rozrobienia z budyniem i mąką.
W innej misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy pozostałe mleko wymieszane z budyniem, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy energicznie wszystko , zmniejszamy ogień i gotujemy około 3 minut, mieszając cały czas. Krem studzimy.
Truskawki myjemy i kroimy w plasterki.
Wystudzony krem budyniowy ubijamy z serkiem mascarpone i nakładamy na ostudzone ciasto, na to dajemy plasterki truskawek. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz