Udka kaczki z jabłkami i żurawiną w rozmarynowym aromacie

Jeśli szukacie pomysłu na świąteczny obiad, to przychodzę z propozycją na udka z kaczki. Pieczemy je na cebuli z czosnkiem, rozmarynem i żurawiną. Mięso w trakcie pieczenia nabiera smaków i aromatów przypraw. Na koniec aby udka miały chrupiącą skórkę pieczemy bez przykrycia i podlewamy sosem z pieczenia.

Pyszne, delikatne i aromatyczne mięso, doskonałe na świąteczny stół.

Składniki

4 udka kaczki,

Sól, pieprz,

4 jabłka – najlepiej twardych np. typu  ligol,

2  łyżki masła,

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

Parę gałązek świeżego rozmarynu,

Szklanka świeżej żurawiny – u mnie mrożona

Wykonanie

Uda kaczki myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy na 1godzię  w chłodne miejsce.

Cebulę i czosnek kroimy w plasterki i przekładamy do naczynia, gdzie będziemy piec udka. Dodajemy 3-4 gałązki rozmarynu, ½ szklanki żurawiny, resztę zostawimy na koniec pieczenia.
Następnie udka  przekładamy do naczynia, dodajemy masło,  szklankę wody, przykrywamy i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni około  1,5 – 2  godziny.

Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy  nasiona i nacinamy po wypukłej części w paski. Dodajemy jabłka do udek kaczki, resztę żurawiny, doprawiamy solą, pieprzem, i paroma gałązkami rozmarynu.
Pieczemy bez nakrycia w 190 stopniach około 45 minut, podlewając od czasu do czasu mięso sosem z pieczenia.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.