Jeśli szukacie pomysłu na świąteczny obiad, to przychodzę z propozycją na udka z kaczki. Pieczemy je na cebuli z czosnkiem, rozmarynem i żurawiną. Mięso w trakcie pieczenia nabiera smaków i aromatów przypraw. Na koniec aby udka miały chrupiącą skórkę pieczemy bez przykrycia i podlewamy sosem z pieczenia.
Pyszne, delikatne i aromatyczne mięso, doskonałe na świąteczny stół.
Składniki
4 udka kaczki,
Sól, pieprz,
4 jabłka – najlepiej twardych np. typu ligol,
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
Parę gałązek świeżego rozmarynu,
Szklanka świeżej żurawiny – u mnie mrożona
Wykonanie
Uda kaczki myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy na 1godzię w chłodne miejsce.
Cebulę i czosnek kroimy w plasterki i przekładamy do naczynia, gdzie będziemy piec udka. Dodajemy 3-4 gałązki rozmarynu, ½ szklanki żurawiny, resztę zostawimy na koniec pieczenia.
Następnie udka przekładamy do naczynia, dodajemy masło, szklankę wody, przykrywamy i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni około 1,5 – 2 godziny.
Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona i nacinamy po wypukłej części w paski. Dodajemy jabłka do udek kaczki, resztę żurawiny, doprawiamy solą, pieprzem, i paroma gałązkami rozmarynu.
Pieczemy bez nakrycia w 190 stopniach około 45 minut, podlewając od czasu do czasu mięso sosem z pieczenia.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz