Piersi kaczki pieczone na kiszonej kapuście z żurawiną i jabłkami

Piersi kaczki są doskonałym mięsem i smakują wybornie z żurawiną czy jabłkami. Tym razem zrobiłam je jeszcze z kiszoną kapustą.

Ważne jest zamarynowanie mięsa wcześniej w czosnku z solą.

Pieczona pierś w kapuście kiszonej z dodatkiem rozmarynu i żurawiny i trochę później jabłka  jest aromatyczna, soczysta a kapusta wyjątkowo dobra. Wszystkie składniki w trakcie pieczenia łączą się i całość jest przepyszna. Na świąteczny czy niedzielny obiad wybornie smakuje, np. z pieczonymi w rozmarynie ziemniaczkami. Smacznego !

Składniki na 2-3 osoby:

2 piersi  kaczki,

1 kg kapusty kwaszonej,

1 duże jabłko,

Garść świeżej żurawiny,

2 ząbki czosnku,

Parę gałązek świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego 

Sól, pieprz

Wykonanie

Piersi kaczki myjemy i suszymy. Czosnek wyciskamy, mieszamy z łyżeczką soli i dokładnie nacieramy nimi mięso.

Mięso wkładamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na noc do lodówki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Piersi kaczki nacinamy od strony skóry i podsmażamy na oleju. Do naczynia gdzie będziemy piec dajemy kapustę kiszoną, wymytą żurawinę, sól, pieprz i mieszamy. Dodajemy podsmażone piersi kaczki, przykrywamy i pieczemy 1 godz.

Jabłko myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do garnka  z mięsem, przykrywamy i pieczemy jeszcze 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy na funkcji grill 10 minut.

Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo delikatna i soczysta,. Danie sprawia wrażenie dość wyszukanego, mimo, że tak naprawdę nie ma przy nim dużo roboty.

Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ulubione pieczone  ziemniaczki.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.