Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, papryką i cebulką

 

Letnie, kolorowe i bardzo aromatyczne szaszłyki, idealne na letnie grillowanie w ogrodzie, na tarasie, tam gdzie lubimy spędzać czas i podjadać dobre smakołyki.

W moim domu rodzinnym, gdzie był ogród i miejsce na spotkania z rodziną, znajomymi, jak przyjeżdżałam z wizytą w letnie dni, to tradycyjnie robiliśmy przyjęcie w ogrodzie. Na targu w Przemyślu robiliśmy zakupy warzyw, mięsa, kiełbaski i takie tam różne smaczki i pod wieczór grillowaliśmy. Z ogromnym sentymentem wspominam ten czas. Ja dodatkowo jeździłam po moją babcię, która lubiła z nami biesiadować i miała na szaszłyki swoją nazwę – szłyki. Jak ją odbierałam i mówię, że będziemy coś dobrego robić na kolację, to babcia od razu z pytaniem czy będą jej ulubione szłyki 😉

Szaszłyki to fajne danie bo można je komponować z różnych warzyw, mięs, ryby, boczku itp. Dzisiaj mam szaszłyki z ulubionej polędwiczki wieprzowej z dodatkiem małych pieczarek, papryki i cebulki szalotki. Wszystko marynowane w aromatycznej zaprawie.

Można je zrobić na normalnym grillu lub na patelni grillowej. Smacznego !

Składniki

1-2 polędwiczki wieprzowe,

300 g małych pieczarek,

1 papryka czerwona,

Cebulki szalotki,

3 łyżki sosu sojowego,

3 łyżki sosu Worcester,

1/3 łyżeczki chilli w proszku,

5 łyżek oliwy,

Parę listków rozmarynu,

Parę listków tymianku,

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Sok z ½ cytryny

Zamów składniki

Wykonanie

Mięso myjemy, czyścimy z błon ( jeśli takie są), suszymy i kroimy na kwadraty średniej wielkości. Następnie doprawiamy każdy kawałek solą i pieprzem.

W miseczce przygotowujemy sos: oliwę, sos sojowy, chilli,  Worcester,  tymianek, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek; wszystko dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego sosu odlewamy 1/3 a resztą sosu zalewamy polędwiczki i przechowujemy około 1 godz.

Paprykę myjemy i kroimy na małe kawałki; małe pieczarki myjemy. Cebulkę obieramy i kroimy na pół.

Jak mięso poleży już w marynacie to wtedy podsmażamy je krótko na patelni i odstawiamy do miski aby chwilkę ostygło.

Następnie  przygotowujemy szaszłyki. Na patyczek nadziewamy mięso, paprykę, cebulkę i pieczarkę i tak na przemian. Gotowe szaszłyki układamy w płaskim naczyniu, posypujemy rozmarynem, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy pozostałym sosem i grillujemy w piekarniku ( lub na grillu) 7-10 minut. Odwracamy od czasu do czasu.  Podajemy z sosem jogurtowo- majonezowo, ketchupowym  i sałatką.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.