Święta to szczególna uroczystość . Chcemy aby były cudne, smaczne, dobrze przygotowane co w tym dzisiejszym, zabieganym świecie nie jest łatwe.
Moja mama była w tym najlepsza bo planowała i układała dania świąteczne i co trzeba do nich kupić na tyle wcześnie żeby potem móc ze spokojem świętować. Jako dziecko dziwiłam się po co to robić ale z czasem sama zaczęłam tak robić. Zaplanowanie wcześniej tego co ugotujemy na Wigilię i kolejne świąteczne dni, co upieczemy, lista zakupów do tego, pozwoli nam uniknąć stresu przedświątecznego i robienia w pośpiechu zakupów, często niepotrzebnych i drogich.
Przygotowałam dla Was krótki kalendarz świątecznych przygotowań aby spokojnie, bez stresu zaplanować i świętować w gronie rodziny.
3 tygodnie przed Świętami:
planujemy menu świąteczne: co ugotujemy, upieczemy na świąteczny stół. Następnie robimy listę zakupów do przygotowania tych dań. Proponuję zrobić listę zakupów podzieloną na różne etapy tzn. zakupy które będą nam potrzebne już teraz, np. składniki do przygotowania potraw, które mają długą datę przydatności, następnie takie na około 4 dni przed Świętami i w końcu zakupy tuż przed Świętami jak np. świeże ryby. Warto jest już wcześniej rozpocząć świąteczne zakupy, by na ostatnią chwilę nie stać w kolejce po jedną, zapomnianą rzecz.
jeśli planujemy zrobić piernik staropolski, to jest to ostatni dzwonek na zamieszanie ciasta, które musi dojrzewać trochę w chłodnym miejscu. Przepis znajdziecie TUTAJ
Ok. 2 tygodnie – tydzień do Świąt:
Jest to idealny czas na przygotowanie rzeczy, które mogą lub wręcz muszą chwilę poleżeć przed świętami by nabrać smaku.
pierniczki. Nie wyobrażam sobie by miało ich nie być na święta. Pieczemy je ok. 2 tygodni przed świętami i przechowujemy w pudełeczku by zmiękły. przepisy[klik]
Kolejną rzeczą jaką trzeba przygotować ok 1-2 tygodnia przed świętami jest zakwas z buraków na barszcz wigilijny – jeśli chcecie zachwycić rodzinę świątecznym barszczykiem koniecznie wcześniej nastawcie domowy zakwas. przepis TUTAJ
Ponieważ zazwyczaj pracuję do samej Wigilii, nie mam wiele wolnego przed samymi Świętami, staram się to co mogę przygotować wcześniej. W weekend szukamy więc chwili czasu i lepimy pierogi, z tym, że gotujemy krócej niż w przepisie bo w Wigilię zamrożone będziemy wkładać do wrzątku i podgotowywać – u mnie zawsze są z kapustą i grzybami oraz ruskie – następnie mrozimy,
Podobnie robimy z uszkami do barszczu wigilijnego– przygotowujemy je razem z pierogami i mrozimy – przypominam, że na blogu jest filmik ilustrujący krok po kroku przygotowanie uszek 🙂
Jeśli planujemy upieczenie chleba na zakwasie to nastawiamy zakwas na chleb – przepis Jeśli tego nie planowaliście, może jeszcze zmienicie zdanie. Nic nie równa się ze smakiem świeżego chleba 😉
Jeżeli u was w zwyczaju jest robić na święta bigos, pieczemy mięso na bigos (karkówkę, boczek, gęś) i mrozimy.
Zabieramy się za suszenie wędliny na świąteczny stół – polecam Wam schab suszony po litewsku
3 dni przed wigilią
3-4 dni przed Wigilią robimy ostatnie zakupy i na dobre zabieramy się za gotowanie.
Jeśli planujemy piec ciasta, ciasteczka na bazie ciasta kruchego to możemy je upiec właśnie w tym czasie, gdy nieco zmiękną będą jeszcze lepsze – np. Kocie Oczka, babeczki korzenne z powidłami, Ciasto Krówka
Jeżeli zapomnieliście, lub nie mieliście czasu by wcześniej nastawić ciasto na piernik staropolski to nie martwcie się – możecie jeszcze upiec piernik z szybkiego przepisu – Piernik z powidłami śliwkowymi, lub Szybki piernik na Święta,
przygotowujemy śledzie tzw. bazę śledziową – TUTAJ znajdziecie przepis
marynujemy w ziołach i przyprawach mięsa, które będziemy piec na Święta (zarówno na świąteczny obiad i jako wędlina) i przechowujemy je w lodówce,
gotujemy bigos – z rozmrożonych dzień wcześniej w lodówce mięs upieczonych do bigosu
2 dni przed Wigilią
Tutaj już w zależności jakie danie królują na waszych świątecznych stołach, przygotowujemy różne przystawki i desery:
Przygotowujemy świeżego łososia marynowanego – będzie świetną przystawką na kolację w świąteczne dni
Gotujemy mięsa na pasztet, mielimy i przechowujemy w lodówce,
Pieczemy ciasta – makowiec, słodkie tarty np. makowo-serową, oraz piernik z ciasta, które leżakuje w lodówce od conajmniej 2 tygodni.
Moczymy grzyby do kapusty świątecznej i sosu grzybowego,
Marynujemy w ziołach i przyprawach mięsa drobiowe, jeśli takie planujemy na święta: kaczkę, gęś, kurczaka, indyka i przechowujemy w lodówce,
1 dzień przed Wigilią
pieczemy chleb na zakwasie TUTAJ znajdziecie wiele przepisów
robimy galarety np. drobiową, gotujemy kapustę wigilijną, robimy gołąbki z kaszy gryczanej – u mnie są na Wigilii od zawsze
– robimy rybę po grecku, łososia w galarecie, czyścimy karpia, dzielimy na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i przechowujemy w lodówce; pieczemy mięsa na Święta (obiadowe i wędlinę) – wcześniej marynowane i przechowywane w lodówce; gotujemy zupę grzybową
Wigilia
Co tu dużo mówić, na ten dzień zostawiamy tylko potrawy, które trzeba podać świeżo przygotowane, a poza tym przede wszystkim – ubieramy choinkę, słuchamy kolęd, szykujemy stół na kolację i nastrajamy się świątecznie 🙂
Gotujemy wigilijny barszcz,
Smażymy lub pieczemy ryby : karpia, łososia,
Podgotowujemy zamrożone pierogi, uszka tuż przed podaniem ich na Wigilijną kolację.
Jak widać – jest tego trochę dlatego im szybciej zaczniecie, tym spokojniej spędzicie ostatnie dni przed świętami i same święta.
Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta 🙂 Świetny poradnik, na pewno warto wcześniej zaplanować, niż później się gonić na ostatnią chwilę. Najbardziej czekam na ten barszcz 🙂
Dziękuję 🙂 My też czekamy na ten barszcz 😉 ale nie tylko … Pozdrawiam !!