Jeśli chodzi o śledzie, to ja lubię je w każdej postaci. Jak zaczynają się jesienne chłody, do mniej więcej czerwca jadam je bardzo często. Potem przychodzi ciepło i śledzie idą do poczekalni a na stole pojawiają się sałatki, świeże warzywa, lekkie, letnie dania.
Teraz jest jeszcze czas na śledzie więc dzisiaj taka propozycja, na śledzie z suszonymi pomidorami, z musztardą francuską, chili i czerwoną cebulą. Można powiedzieć, że jest to trochę sałatka śledziowa. Tak czy owak jest pyszna.
Składniki
3-4 śledzie,
5 plastrów suszonych pomidorów,
Czerwona cebula średniej wielkości,
1 papryczka chilli,
Olej rzepakowy,
2 łyżki musztardy francuskiej,
2 łyżki octu ryżowego,
Sól, pieprz,
Wykonanie:
Cebulkę kroimy w talarki i lekko solimy, odstawiamy by zmiękła – jak wypuści sok odcedzamy. Papryczkę chili myjemy i kroimy w paseczki. Suszone pomidory też kroimy w plastry. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski dajemy: śledzie, musztardę, papryczkę chili, suszone pomidory i cebulę. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, olej, trochę oleju z pomidorów i ocet ryżowy. Mieszamy wszystko i przekładamy do słoika. Po około 2 godzinach śledzie będą dobre a najlepiej dać im czas 1 dzień.
Gotowe podajemy z chlebem domowej produkcji.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz