Śledzie z suszonymi pomidorami

Jeśli chodzi o śledzie, to ja lubię je w każdej postaci.  Jak zaczynają się jesienne chłody, do mniej więcej czerwca jadam je bardzo często. Potem przychodzi ciepło i śledzie idą do poczekalni a na stole pojawiają się sałatki, świeże warzywa, lekkie, letnie dania.

Teraz jest jeszcze czas na śledzie więc dzisiaj taka propozycja, na śledzie z suszonymi pomidorami, z musztardą francuską, chili i czerwoną cebulą. Można powiedzieć, że jest to trochę sałatka śledziowa. Tak czy owak jest pyszna.

Składniki

3-4 śledzie,

5 plastrów suszonych pomidorów,

Czerwona cebula średniej wielkości,

1 papryczka chilli,

Olej rzepakowy,

2 łyżki musztardy francuskiej,

2 łyżki octu ryżowego,

Sól, pieprz,

Wykonanie:

Cebulkę kroimy w talarki i lekko solimy, odstawiamy by zmiękła – jak wypuści sok odcedzamy. Papryczkę chili myjemy i kroimy w paseczki. Suszone pomidory też kroimy w plastry. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki.

Do miski dajemy: śledzie, musztardę, papryczkę chili, suszone pomidory i cebulę. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, olej, trochę oleju z pomidorów i ocet ryżowy. Mieszamy wszystko i przekładamy do słoika. Po około 2 godzinach śledzie będą dobre a najlepiej dać im czas 1 dzień.

Gotowe podajemy z  chlebem domowej produkcji.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.