Pierwszy śnieg zawitał do nas i mam wrażenie, że zima na dobre chce z nami zostać. Jednak aby nie zapomnieć o lecie i lekkich daniach postanowiłam przygotować pyszną przekąskę z mojej ulubionej cukinii, ale tym razem z dodatkiem suszonych pomidorów (w tym roku mam własnoręcznie zrobione) i sera mozarella. Wyszła pyszna, aromatyczna i lekka przekąska na kolację. Och jak mi to przypomniało lato…
Składniki:
2 nieduże cukinie,
Ser mozzarella w kulce,
Parę suszonych pomidorów,
¦wieża bazylia,
Płatki papryczki chilli
Oliwa,
Sól, pieprz,
1 łyżka balsamico,
Wykonanie:
Umyte i wysuszone cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry i lekko grillujemy z obu stron. Cukinia powinna być miękka na tyle by móc ją łatwo zwijać, ale ma zachować jędrność. Jeśli nie mamy specjalnej patelni można użyć zwykłej teflonowej. Plastry suszonego pomidora kroimy na pół a ser mozzarella na małe kawałki. Wystudzone cukinie lekko przyprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, przekładamy serem, kawałkiem suszonego pomidora i listkiem bazylii. Każdą cukinię zrolować i ułożyć na półmisku. Gotowe roladki polewamy oliwą i balsamico, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
mniam,pyszności
Bardzo fajna przekąska 🙂