Pyszne domowe gofry

Gofry, to wspomnienie z dzieciństwa, pobytów nad morzem, zapach i niezapomniany smak. Nie wiem jak Wy ale ja mam ogromny sentyment do gofrów bo przypominają mi się wspólne, rodzinne wyjazdy nad morze, gdzie obowiązkowym daniem na deser były gofry z bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem.

Nie muszę Wam mówić jak bardzo ucieszyłam się z gofrownicy, którą dostałam z Tchibo. Od razu zaczęłyśmy z córką szukać dobrych przepisów na gofry i  po paru próbach sama pokombinowałam z przepisem i wyszły pyszne, chrupiące ale zarazem miękkie gofry.

Pyszne domowe gofry

Ciasto na gofry:

Składniki

2 szklanki mąki,

7 łyżek oleju,

3 jajka,

1 szklanka mleka,

1/2 szklanki wody gazowanej,

2 łyżki cukru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Szczypta soli

Wykonanie:

Gofrownicę włączamy, aby się dobrze nagrzała.

Oddzielamy żółtka od białek. Do miski dajemy mąkę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia, mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie miksujemy. W innym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.

Następnie dodajemy powoli ubite białka do ciasta i delikatnie ale dokładnie mieszamy całość.
Gofrownicę dobrze nagrzewamy.  Gotowe ciasto wlewamy na gofrownicę, tak aby pokryło formy i pieczemy około 4-5 minut. (Czas pieczenia zależy od mocy jaką ma nasza gofrownica, moja z Tchibo potrzebowała ok. 5min by gofry się upiekły). Wyjmujemy i smarujemy dżemem, posypujemy cukrem pudrem- jak lubimy.

Pyszne domowe gofry

Pyszne domowe gofry

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Marzec 8
    Odpowiedz

    ja też często robię gofry, i pomyśleć że to taki łatwy przepis

  2. Październik 20
    Odpowiedz

    Chętnie skorzystam z Twojego przepisu na gofry! wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.