Pyszna kremówka

 Przepis na tą pyszną kremówkę otrzymałam od mojej siostry (większość przepisów na pyszne ciasta i ciasteczka mam właśnie od niej). Kremówka jest prosta w wykonaniu a smakuje wybornie- ciasto jest kruche  a krem puszysty i śmietanowy.  Dedykuję dziś to ciasto właśnie mojej siostrze, która obchodzi dzisiaj urodziny. 🙂

Pyszna kremówka

Składniki :

Ciasto- 30 dag mąki,

1 margaryna,

2 żółtka,

2 łyżki wody,

1 łyżka octu,

Krem:

1 litr mleka,

5 żółtek,

14 dag mąki pszennej,

14 dag cukru,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

1 cukier waniliowy,

1 opakowanie serka mascarpone

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka, wodę , ocet i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na 1/2 godz. W między czasie przygotowujemy krem.  Do większego garnka wlewamy 2/3 mleka i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. W tym samym czasie w misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodajemy do ubitych jajek mleko (z wymieszaną mąką) i mieszamy dokładnie aby składniki dobrze się połączyły. Mas fdodajemy do gotującego się mleka i jak zacznie bulgotać zmniejszamy ogień  i gotujemy( 4 minuty) , cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Odkładamy krem w chłodne miejsce aby dobrze się wystudził.

Ciasto dzielimy  na dwie równe części, wałkujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ciasto około 30 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Dobrze wystudzony krem ucieramy z serkiem mascarpone, wykładamy na  ciasto(na  spód) i przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty. Pyszności.

 

Pyszna kremówka

Pyszna kremówka

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 24

  1. Październik 28
    Odpowiedz

    Wygląda pysznie, jak papieska prosto z Wadowic 🙂

  2. ne-ssi
    Październik 28
    Odpowiedz

    A serek mascarpone to pewnie zamiast masła? ojjj z mascarpone musi smakować wybornie:) więc kolejne ciasto na mojej liście do upieczenia:)

  3. kuchnia_breni
    Październik 28
    Odpowiedz

    Dokładnie tak, z serkiem zamiast masła jest lżejsze i smaczniejsze. Polecam wypróbować 🙂

  4. ne-ssi
    Październik 28
    Odpowiedz

    A to ma być te normalne pudełko mascarpone czy te większe 500gr? mascarpone ma mniej tłuszczu niż masło więc spowoduje,że masa w lodówce się zetnie?

  5. kuchnia_breni
    Październik 28
    Odpowiedz

    To mniejsze opakowanie wystarczy.
    Nie ma wielkiej różnicy, z serkiem ścina się równie dobrze. Jednocześnie krem pozostaje lżejszy

  6. Anika
    Październik 28
    Odpowiedz

    Nigdy nie robiłam kremówki, ale mam na nia straszną ochotę! Wygląda cudnie!!

  7. ne-ssi
    Listopad 11
    Odpowiedz

    A myśli Pani,że mogłabym tym kremem przełożyć biszkopt zamiast piec kruche ciasto?

  8. kuchnia_breni
    Listopad 19
    Odpowiedz

    Jak najbardziej tak 😉

  9. kuchnia_breni
    Listopad 19
    Odpowiedz

    Tak, lepiej jest je wystudzić, przynajmniej by nie były ‘prosto z piekarnika’

  10. ne-ssi
    Listopad 19
    Odpowiedz

    Jutro wreszcie zabieram, się za tą pyszną kremówkę:) proszę mi tylko powiedzieć czy blaty ciasta mają być wystudzone przed nałożeniem masy?

  11. ne-ssi
    Listopad 28
    Odpowiedz

    Ostatnio zabrakło mi czasu na upieczenie tej kremówki więc jutro już na pewno ją upiekę,bo nie mogę doczekać się tej pyszności:) Przepraszam,że męczę ale mam jeszcze jedno pytanie:) czy ser ma być w temperaturze pokojowej,żeby masa nie zważyła się tak jak w przypadku masła?

  12. kuchnia_breni
    Listopad 29
    Odpowiedz

    Tak 🙂

  13. ne-ssi
    Listopad 29
    Odpowiedz

    Dziękuje za wszystkie rady:) właśnie zabieram się za kremówkę:) jak tylko upiekę i skosztuję to podzielę się moją opinią:)

  14. kuchnia_breni
    Listopad 29
    Odpowiedz

    Mam nadzieję, że spełni oczekiwania i bedzie smakowała 🙂

  15. kasia
    Wrzesień 4
    Odpowiedz

    Krem wyszedl przepyszny ale ciasto skruszylo sie prawie w drobny pyl

    • Brenia
      Wrzesień 4
      Odpowiedz

      Może było za bardzo rozwałkowane ( cienkie – blacha była duża)). Ciasto na kremówkę powinno być kruche ale nie za cienkie.

  16. kasia
    Wrzesień 5
    Odpowiedz

    No to wszystko jasne

  17. Kasia
    Wrzesień 6
    Odpowiedz

    Proszę o podanie rozmiaru blaszki.

    • Brenia
      Wrzesień 8
      Odpowiedz

      Rozmiar blaszki 36/25

  18. ashok
    Maj 3
    Odpowiedz

    Thanks For Sharing this amazing recipe. My family loved it. I will be sharing this recipe with my friends. Hope the will like it.

  19. Brenia
    Maj 5
    Odpowiedz

    🙂 Thanks and best wishes !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.