Placek z jabłkami cioci Julki, mieszany widelcem

 Przepis na ten placek przywiozłam od mamy . Mama dostała go od swojej kuzynki a mojej cioci Julki- tak też nazwałam ten placek.  Wykonanie tego ciasta polega na mieszaniu widelcem wszystkich składników.  Wydawało mi się  dziwne, że widelcem uda się wymieszać ciasto ale muszę przyznać, że byłam mile zaskoczona efektem. Placek wyszedł przepyszny;  goście, którzy niespodziewanie pojawili się w moim domu zjedli po parę kawałków jeszcze ciepłego ciasta. Mimo uprzedzeń ze strony mamy, że placek jest raczej niski i nie rośnie, mój, o dziwo, urósł bardzo. Ale gdyby wam nie wyrósł, nie przejmujcie się 😉

Składniki (blacha 20×40):

5 jajek,

1 szklanka cukru,

1 cukier waniliowy,

1/2 szklanki śmietany 12 %,

1/2 szklanki oleju,

3 szklanki mąki,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Kruszonka:

2 łyżki masła,

3 łyżki cukru,

5 łyżek mąki

1 kg jabłek


Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Produkty na ciasto odmierzamy i przekładamy do miseczek. Do dużej miski dajemy jajka i widelcem energicznie mieszamy, następnie dodajemy pozostałe składniki, w kolejności: cukier, cukier waniliowy, śmietana, olej, mąka, proszek do pieczenia.  Jak już wymieszamy wszystkie składniki widelcem, przekładamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy kawałki jabłek. Na koniec ciasto z jabłkami posypujemy kruszonką:  wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy ze sobą i robimy kruszonkę. Po wierzchu możemy także posypać ciasto płatkami migdałów.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 185 stopni i pieczemy 50 minut.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. Wrzesień 27
    Odpowiedz

    moja Babcia piecze identyczny!
    tyle, że wypieka nie w pikarniku, a nadal w angielce – w piecu.
    ach, ten smak jest nie do podrobienia!

  2. Wrzesień 27
    Odpowiedz

    Uwielbiam ciasta z jabłkami, więc na 100% wypróbuję Twój przepis, a właściwie przepis cioci Julki 😉 Tym bardziej, że wygląda baaardzo apetycznie 🙂

  3. kuchnia_breni
    Październik 8
    Odpowiedz

    gorąco polecam, jest pyszny i prosty w wykonaniu 😉

  4. Ala
    Styczeń 28
    Odpowiedz

    Dzień dobry. Mam pytanie czy mozna zastąpić śmietanę 12% śmietaną 18% lub śmietanką 12%.

  5. Brenia
    Styczeń 28
    Odpowiedz

    Można dać śmietanę 18 % a nawet gęsty, naturalny jogurt 🙂

  6. Ala
    Styczeń 28
    Odpowiedz

    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Dałam śmietanę 18% i wyszło super.

  7. Brenia
    Styczeń 28
    Odpowiedz

    Cieszę się i pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.