Pulpety z pstrąga i krewetek w sosie koperkowym

Ten przepis to inspiracja z pobytu w Głęboczku. Jedną z propozycji do wybrania na obiad (tę właśnie wybrałam) były  pulpety ze szczupaka z krewetkami w sosie koperkowym.

To co mnie zachwyciło w tym daniu to smak ryby, krewetek  niczym nie zdominowany. Nie było tam dominacji czosnku, cebuli lub innych przypraw; był pyszny smak ryby z lekkim smakiem krewetek. To wszystko było w lekkim  sosie śmietanowo-koperkowym – po prostu pycha.

Ja postanowiłam zrobić coś podobnego z filetów z pstrąga łososiowego, do tego dodałam kilka ugotowanych krewetek, doprawiłam solą, pieprzem i koniecznie sokiem z cytryny i były pyszne, lekkie  pulpety z ryby i krewetek. Do tego wystarczył ryż i obiad był rewelacyjny. Koniecznie spróbujcie 😉

DSC_0068

Składniki:

2 duże filety z pstrąga łososiowego,

10 dag świeżych krewetek,

1 jajko,

Sól, pieprz,

Sok z jednej cytryny

Małe opakowanie śmietany 18%,

Pęczek koperku,

1 mała cebula

Wykonanie

Filety z ryby czyścimy z ości i kroimy na kawałki. Krewetki myjemy i gotujemy 4 minuty a następnie po odcedzeniu i wystudzeniu czyścimy  ze skorupek.

Do malaksera  wkładamy rybę, krewetki,  jajko  i miksujemy około 1 minuty.  Taką zmieloną mieszankę wyjmujemy z malaksera do miski, dodajemy  sól, pieprz, sok z cytryny, i mieszamy. Następnie formujemy kulki , obtaczamy w mące  i smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 4 minut . Do garnka dajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy około 3 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pulpety i podsmażamy delikatnie obracając kulki. Jak już wszystkie kulki będą podsmażone wlewamy 1-2 szklanki wody i gotujemy 7 minut. Koperek kroimy i dodajemy do pulpetów, mieszamy i gotujemy jeszcze 15 minut. Na koniec całość zabielamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.

Podajemy z ryżem lub ulubioną kaszą.

 DSC_0061 DSC_0072

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Kwiecień 11
    Odpowiedz

    Ale pyszne 🙂 Chętnie bym zjadła je wszystkie 🙂

  2. Naka
    Kwiecień 12
    Odpowiedz

    Z pstrąga? Ciekawy pomysł 😉 Wypróbuję. Dzięki za myśl 😉 Jakbyś szukała jakiś inspiracji to zajrzyj na pewno na wylistuj.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.