Ptysie z bitą śmietaną

Gdy wstawiłam zdjęcia ptysi wiele z was pisało, ze podobnie jak mnie kojarzą się one wam ze smakiem dzieciństwa. To prawda, dla mnie ptysie to smak cukierni z mojego rodzinnego miasta. Pamiętam, że długo wydawało mi się, ze ptysie z bitą śmietaną to trudny deser. Teraz mogę was zapewnić, że jest zupełnie na odwrót.



Składniki:

1 szklanka wody

150 g masła,

1 szklanka mąki

szczypta soli

5 jajek

Bita śmietana:

300 ml śmietanki tortowej  (36%)

4 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy (mały)

2 opakowania śmietan-fix

 Wykonanie:

Do garnka z grubszym dnem wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Doprowadzamy wszystkie składniki do wrzenia. Jak woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę cały czas intensywnie mieszając. Całą masę gotujemy około 2-3min na wolnym ogniu. Po zagotowaniu ciasto należy wystudzić do letniej temperatury. 

Następnie dodajemy po jednym jajku (ważne, by nie dawać wszystkich jajek na raz) pamiętając o tym by cały czas intensywnie mieszać masę w garnku. 
W między czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180-200 stopni. Gdy ciasto jest gotowe, formujemy na blasze wysmarowanej tłuszczem  niewielkie kulki (trzeba pamiętać, że w trakcie pieczenia urosną). Ja robiłam je za pomocą dużej łyżki.

Piec około 30min w nagrzanym piekarniku (nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo ciastka nam opadną) – następnie wyjąć i ostudzić. 
Wystudzone ptysie przekrawamy na dwie części.

Śmietankę, prosto z lodówki, wlewamy do miski i ubijamy około 3min aż zwiększy objętość. 
Cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix mieszamy w oddzielnej miseczce. Następnie dodajemy po łyżce do śmietanki ciągle ubijając.  

Gotową bitą śmietaną napełniamy ptysie.



Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. biała
    Styczeń 21
    Odpowiedz

    Mmmmm trzeba będzie zrobić 😉

  2. Brenia
    Styczeń 31
    Odpowiedz

    🙂 Koniecznie !

Pozostaw odpowiedź Brenia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.