Przekąska z tortilli z pastą z sardynek

Karnawał w tym roku jest dość długo więc możemy  spotykać się  z przyjaciółmi  i szykować różne pyszne przekąski. Jesteśmy co prawda zabiegani i mamy coraz mniej czasu dla znajomych ale nie ma to jak dobre towarzystwo, dobre jedzenie i miło spędzony czas. Pamiętam  z czasów dzieciństwa, że moi rodzice w karnawale chodzili na różne towarzyskie spotkania ze znajomymi.  Nie trzeba było specjalnych zaproszeń ani umawiania się na miesiąc do przodu; po prostu szybko namawiali  się i spotykali w sobotnie wieczory. Dzieci też nie były przeszkodą bo  chodziliśmy razem z rodzicami i bawiliśmy się równie dobrze. Na takie spotkanie każdy coś przygotowywał i jedzenia było że hej..Mama też szykowała wtedy jakieś szybkie przekąski lub po prostu kanapki i szliśmy do znajomych .

Na takie towarzyskie spotkania przekąski z tortilli będą jak znalazł bo są szybkie do zrobienia i bardzo smaczne. Ja jestem miłośniczką różnych past, którymi smaruję swój, domowy chleb lub faszeruję  nimi tortille. Wystarczy tylko dodać do tego kiszonego lub octowego ogórka, zwinąć w rulon, schłodzić i mamy pyszną przekąskę.  Do tego robię  np.. sos chrzanowy i sałatkę.

 

Składniki na 4 tortille

Pasta z sardynek:

Puszka  sardynek w oleju,

4 łyżki sera feta,,

1  łyżka  musztardy dijon,

2-3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,

Szczypior pokrojony drobno,

Sok z cytryny – 1 łyżka,

Sól, pieprz,

Plasterki kiszonego  ogórka,

Placki tortilli

sos chrzanowy:

jogurt naturalny gęsty

2 łyżki chrzanu,

sól, pieprz,

sok z cytryny

Wykonanie

Do blendera wkładamy  odcedzone  z oleju sardynki,  musztardę, jogurt, ser feta, sok z cytryny i rozdrabniamy wszystko. Przekładamy masę do miski, dodajemy resztę składników (sól, pieprz, szczypior) i mieszamy.  Musimy uważać z solą bo ser feta jest dość słony. Tak przygotowaną masą smarujemy tortille, następnie nakładamy plasterki kiszonego ogórka i zwijamy w rulon. Najlepiej placek tortilli położyć na folii i razem z nią zawijać, aby się lepiej trzymało. Zawiniętą w rulonik tortillę wkładamy do lodówki na   godzinę. Po tym czasie kroimy na mniejsze kawałki i podajemy same lub np. z sosem  chrzanowym  i sałatką.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Styczeń 29
    Odpowiedz

    Dziękuję 🙂 Tortilla jest naprawdę wdzięcznym produktem do przygotowywania różnych przekąsek, zarówno na zimno jak i na ciepło. U mnie na blogu jest sporo propozycji z plackiem tortilli. Zachęcam do korzystania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.