Przekąska z tortilli z pastą z tuńczyka

Tortille do fajny i szybki sposób na przygotowanie przekąski dla gości lub do zabrania do pracy. Ja często robię z placków tortilla szybkie danie na ciepło. Jako farsz daję paprykę, pikantne papryczki, suszone pomidory, pieczarki, plasterki cebuli, ser mozarella i zapiekam w tosterze. Jak wracam z pracy i  mam ochotę na coś ciepłego to robię takie ciepłe tortille – wystarczy 10-15 minut i mam pyszną ciepłą kanapkę.

Farsz można robić z różnych składników: pieczony łosoś, awokado, kaczka, indyk i tak jak w dzisiejszej propozycji tuńczyk.  Pastę robi się szybko ( można ją przygotować wcześniej i przechować w lodówce).

Zachęcam do zrobienia na karnawałową imprezę dla gości lub do pracy na śniadanie.

Składniki na 4 tortille

Pasta z tuńczyka

Puszka tuńczyka w oleju,

3 łyżki twarogu,

1/2 1łyżki musztardy,

1 łyżka majonezu,

Sok z cytryny – 1 łyżka,

Sól, pieprz,

Szczypta chilli  w  proszku,

Plasterki świeżego ogórka,

Placki tortilli

Wykonanie

Do blendera wkładamy twaróg, odcedzonego z oleju tuńczyka, majonez, musztardę, sok z cytryny i rozdrabniamy wszystko. Przekładamy masę do miski, dodajemy resztę składników (sól, pieprz, chilli) i mieszamy. Tak przygotowaną masą smarujemy tortille, następnie nakładamy plasterki świeżego ogórka i zwijamy w rulon. Najlepiej placek tortilli położyć na folii i razem z nią zawijać, aby się lepiej trzymało. Zawiniętą w rulonik tortillę wkładamy do lodówki na   godzinę. Po tym czasie kroimy na mniejsze kawałki i podajemy same lub np. z sosem  czosnkowym i sałatką.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Styczeń 19
    Odpowiedz

    Dziękuję:) Mam nadzieję, że wyszły dobre:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.