Podwójnie czekoladowy deser bez pieczenia

 

To ciasto  jest dla wszystkich miłośników czekolady a takich zapewne wśród Was nie brakuje. Deser wymaga trochę czasu na przygotowanie ale zapewniam, że się opłaca. Dwie warstwy, z czego jedną przygotowałam z dodatkiem serka waniliowego i białej czekolady a drugą ze śmietany i gorzkiej czekolady, są ucztą dla podniebienia. Na spód dałam rozdrobnione pierniczki, które dodały całości pysznego,  korzennego aromatu. Koniecznie spróbujcie bo czekolada jest rewelacyjna  na jesienne, pochmurne  dni.

Składniki:

Warstwa biała:

2  serki  waniliowe o pojemności  350 g,

½ tabliczki białej czekolady,

Żelatyna

Warstwa  brązowa

500ml śmietany kremówki do deserów

150g czekolady gorzkiej, z dużą zawartością kakao np. 70%

1-2 łyżki cukru pudru i cukier waniliowy,

Żelatyna,

Ciasteczka na spód- ja dałam pierniczki,

1/3 kostki masła

Wykonanie

W pierwszej kolejności przygotowujemy białą warstwę. Białą czekoladę siekamy i roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej . Serek waniliowy przekładamy do miski, dodajemy roztopioną  i wystudzoną białą czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z przepisem na etykiecie, biorąc pod uwagę ilość masy serowo-czekoladowej. Ja zazwyczaj daję więcej żelatyny aby masa szybciej i lepiej się zastygła. Ciasteczka i masło dajemy do blendera i rozdrabniamy. Formę na tort smarujemy masłem, dajemy rozdrobnione ciasteczka a na to masę serową. Dajemy formę do lodówki.

Następnie przygotowujemy masę  śmietanowo- czekoladową.  Czekoladę  siekamy i roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej . Ubijamy schłodzoną śmietankę  na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do śmietany dod1ajemy schłodzoną, roztopioną czekoladę cały czas ubijając. Żelatynę rozpuszczamy i  postępujemy tak jak z masą serową. Tak przygotowaną masę wylewamy na zastygniętą masę serową i znowu całość dajemy do lodówki. Chłodzimy w lodówce co najmniej 1 godzinę a najlepiej zarezerwować 2 -3 godz.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 8 listopada
    Odpowiedz

    Zakochałam się w tym deserze od pierwszego wejrzenia… 🙂

  2. Wygląda kusząco już mam na niego smaczek 😉 prosty i z pewnością pyszny, zapisuję do wypróbowania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.