Pierogi leniwe

Czy jest ktoś, kto nie lubi pierogów leniwych? W moim otoczeniu nie znam takich osób. Jest to kolejne danie, z którym wiążą się wspomnienia z dzieciństwa. Moja córka jest wielką miłośniczką leniwych na słodko. Ja natomiast lubię je w wersji wytrawnej, choć niektórzy mówią, że przecież  to jest to samo co  kopytka.  Nie jest tak do końca bo leniwe są pulchniejsze i delikatniejsze. Robi się je z twarogu z dodatkiem niewielkiej ilości mąki,  żółtek,  ubitych białek i to powoduje, że są one inne od kopytek.

Pierogi leniwe

 

Składniki:

40 dag twarogu

2 jajka (osobno żółtka i białka)

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

łyżka cukru, szczypta soli

Wykonanie

Oddzielamy żółtka od białek. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy twaróg przetarty  na tarce, żółtka, ubitą pianę z białek i wyrabiamy razem wszystkie składniki. Ciasto może być trochę lepiące ale im mniej mąki damy tym pulchniejsze będą pierogi, gdy będzie  zbyt rzadkie  możemy lekko podsypywać mąką. Następnie  formujemy wałek z części ciasta i  po lekkim spłaszczeniu, kroimy na płaskie pierogi. Wcześniej zagotowujemy większą ilość wody i wrzucamy pierogi od razu do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze przez około 3 minuty.

Podajemy posypane cukrem i cynamonem oraz polane roztopionym masłem z bułką tartą lub jak lubimy.  Smacznego.

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 11 kwietnia
    Odpowiedz

    Leniwe i kopytka to coś zupełnie innego:) Dla mnie mogłyby istnieć tylko w wersji wytrawnej, po prostu je uwielbiam 😀

  2. vinnie78
    16 kwietnia
    Odpowiedz

    Dziękuję za świetny przepis na idealne leniwe,za mną wiele prób,rozgotowane lub twarde jak kamienie,a tu – idealne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.